open-navfaktor-logo
search
Obratio se javnosti
Putin poručio NATO-u: Prestanimo biti neprijatelji, idemo u dijalog, mir
Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti. Obraćanje je počeo sa sat i 20 minuta zakašnjenja.
27.10.2022. u 17:25
get url
text

Putin se obratio na panelu think-tanka Valdai, a pitanja su mu mogi postavljati i novinari iz zapadnih zemalja.

Govor je počeo rekavši da na Zapadu "nema jedinstva". Rekao je da je bilo "nekoliko koraka prema eskalaciji" u posljednjim mjesecima.

- Oni potpiruju rat u Ukrajini, eskaliraju provokacije oko Tajvana, destabiliziraju svjetska tržišta hrane i energije. Što se posljednjeg tiče, to nije bilo namjerno, u to ne sumnjamo, bilo je to zbog sistemskih grešaka - rekao je Putin.

- Ova igra je opasna, smrtonosna, prljava - rekao je Putin o nečemu što je nazvao igrom Zapada.

- Oni koji postavljaju pravila misle da drugi nemaju pravo na svoj jedinstveni put - rekao je.

- Želio bih podsjetiti na ruski prijedlog našim zapadnim partnerima. On je gurnut u stranu - rekao je Putin.

- Čovječanstvo ima dva izbora: ili ćemo nastaviti s problemima koji opterećuju sve ili ćemo raditi zajedno. Ja vjerujem u zdravu pamet, uvijek i jesam - rekao je Putin i pozvao Zapad da poradi na zajedničkoj budućnosti s Rusijom.

Putin je rekao da klimatske promjene nisu više na naslovnicama, ali da to ostaje problem. Ruski je čelnik također optužio Zapad da insistira na prihvaćanju novih vrijednosti "bezuvjetno" i da je "zaslijepljen kolonijalizmom".

Putin je i dalje kritizirao situaciju na Zapadu.

- Želio bih podsjetiti da je multipolarni svijet jedina šansa za Evropu. Ovo autonomija Evrope je vrlo ograničena - rekao je Putin, dodavši da nema nikakve stabilnosti.

- Kako da razgovaramo s njima? Nije jasno - rekao je Putin i dodao da se krše potpisani međunarodni ugovori.

- To je kriva politika. Cesta koja ne vodi nikamo - rekao je Putin.

- U ovoj situaciji... Rusija nikad sebe nije smatrala neprijateljem Zapada. Moramo razumjeti da su dva tipa Zapada. Postoji Zapad tradicije, uglavnom kršćanske, ali i islamske. Ovaj Zapad nam je blizak, imamo iste korijene. Ali postoji neokolonijalni, zapadni, neoliberalni Zapad. Rusija nikad neće potpisati mir s diktatom ovakvog Zapada - rekao je Putin.
 
U nastavku govora je opet kritizirao Zapad.

- Nacisti su palili knjige. Zapadni naprednjaci zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog. Cancel kultura uništava sve ono što je kreativno - rekao je Putin.

Putin je rekao da će historija sve ispraviti. Dodao je da historija neće "cancelirati" velike historijske ličnosti, već one koji to danas rade.

- Ti ljudi imaju visoko mišljenje o sebi. Njih se za par godina nitko neće sjećati. A svi će se zauvijek sjećati Dostojevskog - rekao je Putin.

Putin je rekao da je operacija u Ukrajini rezultat geopolitičkih tektonskih promjena.

- Ovo u Ukrajini nisu nove promjene, one se događaju godinama. Te tektonske ploče se stalno pomiču. Kako stručnjaci kažu, prvo je sve jako mirno. A onda te ploče dolaze jedna pod drugu, dolazi do tenzija, nastaje potres - slikovit je Putin.

- Novi centri moći stižu. Ove promjene se događaju zbog objektivnih razloga - rekao je Putin dodavši da neki centri moći nestaju.

- Pojavljuju se novi. Posebno u Aziji, ali i Africi. Afrika je siromašan kontinent, ali ima potencijala - rekao je Putin. Spomenuo je i Južnu Ameriku.

Kaže da su te tektonske promjene rezultirale tragičnim događajima u Ukrajini.

- Mi nismo krivi za to - rekao je Putin i dodao da će se te tektonske promjene događati ma što oni napravili.

- Ovi procesi su nepovratni - dodao je.

Putin pozvao na bolje povezivanje Euroazije

Putin je govorio o području Euroazije. Tu je također žestoko kritizirao Zapad.

- Euroazija ima ogromne resurse, odlične mogućnosti. Mi moramo surađivati, stvarati nove putove - rekao je Putin, koji se u govoru često obraćao azijskim zemljama.

- To može biti zora nove ere - rekao je o razvoju Euroazije.

- Mnogi zapadni lideri su zaslijepljeni idejom da su bolji od drugih - rekao je.

- Ova era dominacije Zapada dolazi kraju - rekao je Putin.

Putin kaže da je sljedeće desetljeće možda "najključnije" od Drugog svjetskog rata.

- Zapad nije sposoban jednostrano vladati... koliko god to pokušavao.
 
- Novi svjetski poredak mora se temeljiti na pravu i pravdi. Svjetska trgovina mora biti otvorenija i poštenija - rekao je Putin. Kaže da svjetska trgovina i financije ne smiju ovisiti o jednoj zemlji.

- Je li moguće? Jest - rekao je Putin.

- Zapad koristi dolar kao oružje - dodao je.

- Šta se danas događa? Zapad prodaje farmaceutske proizvode i onda od zemalja traži da unište svoju farmaceutsku industriju - rekao je Putin navevši farmaciju kao primjer.

- Tako oni uzimaju tržišta i resurse. To nije napredak, to je porobljavanje - dodao je.
 
Putin: Ovo je poruka za NATO

Putin je rekao da su pokušali biti prijatelji s Zapadom i NATO-om.

- Mi pokušavamo surađivati s velikim zemljama, ali tu je NATO. Imamo poruku za NATO: prestanimo biti neprijatelji, hajdemo živjeti u harmoniji. Idemo u dijalog, u mir - rekao je Putin.

- Stalno se radi pritisak na nas. Koji je cilj? Cilj je napraviti Rusiju ranjivom i od nje napraviti alat za postizanje njihovih ciljeva. To je to, svi su sredstvo. A oni koji se ne slažu, koji ne žele biti oruđe, protiv njih se uvode sankcije, ekonomske restrikcije... - rekao je Putin.

- To nije prošlo što se tiče Rusije i nikad neće. Rusija ne izaziva zapadne elite. Rusija traži samo svoje pravo da se razvija. Rusija ne želi napraviti bipolarni svijet, ne želi vladati svijetom - rekao je.

Putin je rekao da stalno misli na ruske vojnike koji su pali u Ukrajini, ali je rekao da Moskva nije imala izbora nego pokrenuti ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom".

Putin je rekao da su troškovi sukoba - uključujući i rusku ekonomiju - neizbježni te da Rusija jača svoj suverenitet. U nastavku je rekao da da se svijet suočava s najopasnijim desetljećem od završetka Drugog svjetskog rata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.