open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Republikanski kandidati su se suočili u prvoj debati, ali bez Trumpa
Republikanski predsjednički kandidati koji su se borili da budu vodeća alternativa prvom favoritu Donaldu Trumpu borili su se, ponekad ogorčeno, oko prava na abortus, američke podrške Ukrajini i budućnosti stranke tokom prve debate za primarne izbore u kampanji za predsjedničke izbore 2024. godine, javlja AP.
24.08.2023. u 08:28
get url
text

Ali u onome što je nedvojbeno najjasniji izbor s kojim se stranka suočava, gotovo svi su stali iza Trumpa, rekavši da bi podržali bivšeg predsjednika ako bude njihov kandidat, čak i ako bude osuđen na sudu dok se suočava s gomilom krivičnih optužbi.

Bio je to podsjetnik na moć koju Trump i dalje ima u stranci, čak i kada je odlučio da preskoči debatu održanu u Milwaukeeju, insistirajući da nema smisla učestvovati s obzirom na njegovo veliko vodstvo.

S manje od pet mjeseci pred primarne izbore u Iowi kojima će početi proces republikanske predsjedničke nominacije, debata je bila kritičan trenutak za kandidate koji su pokušavali da se probiju i izađu kao Trumpova alternativa u utrci. Za guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je najavio svoju kampanju u maju uz veliku pompu, ali se od tada borio da stekne zamah, bila je to prilika da dokaže da zaslužuje da zadrži svoje drugo mjesto.

Ali DeSantisa su ponekad zasjenili kandidati sa nižim rezultatima u anketama, uključujući bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, bivšeg guvernera New Jerseya Chrisa Christieja i tehnološkog poduzetnika Viveka Ramaswamyja, koji su pokušali iskoristiti događaj, čiji je domaćin bio Fox News, da se predstave milionima gledatelja i stvore vrstu viralnog trenutka koji bi mogao izazvati novi zamah dok kampanja ulazi u svoju kritičnu sljedeću fazu.

Dok su se kandidati u više navrata zapetljali, često govoreći preko moderatora Breta Baiera i Marthe MacCallum, koji su pokušavali zadržati kontrolu, svi osim dvojice rekli su da bi podržali Trumpa kao kandidata, čak i ako završi kao osuđeni kriminalac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.