open-navfaktor-logo
search
Ekonomska analiza
RS-u nedostaje novca, a sve im je teže da do njega dođu: Kako zatvoriti "rupe" u budžetu?
Posljednja emisija obveznica Republike Srpske pokazala je da ovaj entitet ima problem s finansiranjem svojih tekućih obaveza, ali i da investitori imaju sve manje povjerenja u vrednosne papire RS-a, smatra Damir Bećirović, enonomski analitičar i doktor ekonomskih nauka.
10.05.2023. u 07:33
get url
text

Ministarstvo finansija RS-a ponudilo je investitorima 25.000 KM obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici. Prvog dana je prodano 20.684 obveznica u ukupnoj vrijednosti 20,6 miliona KM, a drugog dana svega 184 hiljade KM te je ukupno je za potrebe budžeta RS-a prikupljeno 20,8 miliona KM. Planirani obim zaduženja bio je 25 miliona KM. Na aukciji je postignuta efektivna kamatna stopa od 5,8 posto.

Ekonomski analitičar dr. Damir Bećirović

- Očito da RS ima problem s finansiranjem tekućih obaveza. Svake godine imamo nekoliko emisija obveznica na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, a u ovom momentu se vjerovatno očekuje dospijeće ranije emitiranih obveznica te se na ovaj način zatvaraju "rupe" u budžetu. Sama emisija je djelimično uspješna jer nisu ostvarili očekivani priliv novca - kaže Bećirović.

Ono što je, dodaje, posebno interesantno jeste kamatna stopa.

- Prosječna kamatna stopa nešto veća od pet posto pokazuje da je cijena kapitala u odnosu na raniji period, posebno na period korone, znatno viša jer tada su se emitirale obveznice po kamati od jedan do dva posto. Očito da banke, kao glavni kupci, sada ove vrijednosne papire smatraju rizičnijim. Ne samo da nije do kraja uspjelo finansiranje trenutnih potreba, nego je zaduženje po višoj kamatonoj stopi - pojašnjava Bećirović, direktor Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla.

Sve zemlje svijeta se finansiraju putem emisije vrjednosnih papira, navodi Bećirović, a u Bosni i Hercegovini je to veoma povoljno jer su banke veoma likvidne i imaju viška sredstava, pa ih mogu na ovaj način investirati.

- Zaduženje po ovom osnovu čak je bilo povoljnije u odnosu na aranžman, poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s kojim mi godinama nemamo nikakve aranžmane. Međutim, sada se iz RS-a javlja pritisak da uđemo u aranžman s MMF-om, što je posljedica poskupljanja kapitala na domaćem tržištu. Postoje vidljive ekonomske blokade RS-a od Sjedninjenih Američkih Država i Evropske unije, nedostaje novac, koji se sada povoljnije može dobiti od MMF-a nego na domaćem tržištu. Kamata od pet posto nam govori da se cijena kapitala znatno povisila, što uvijek održava stopu rizika. Te se obveznice od domaćih investitora smatraju znatno rizičnije nego ranije, a što opet znači da bi moglo doći do problema u otplati starih obaveza po osnovu izdatih obveznica - kaže Bećirović.

Ulaganjem u vrednosne papire, kada je BiH u pitanju, najčešće se bave banke, koje to smatraju investicijom, dakle ulaganjem s ciljem povrata novca i ostvarivanja profita.

- Politička klima i neka vrsta sankcija prema RS-u odvraćaju investitore, a to za posljedicu ima da cijena zaduživanja raste. Važno je istaći da se ove ekonomske prilike u RS-u ni na koji način ne mogu preliti na Federaciju BiH ili na BiH u cjelini - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.