open-navfaktor-logo
search
Dramatičan zaokret
Tenzije u Berlinu tokom studentskog protesta protiv genocida u Gazi, policija nasilno intervenirala
Mirni protesti studenata na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, kojim su željeli skrenuti pažnju na izraelske napade na Pojas Gaze, dobili su dramatičan zaokret kada je na zahtjev uprave obrazovne ustanove intervenirala policija.
14.12.2023. u 22:52
get url
text

{$galerijaFotografija}

U auli zgrade Rostlaube okupio se veliki broj studenata kako bi izrazili nezadovoljstvo prema Izraelu i "jednostranom stavu administracije prema nasilju u Palestini".

Studenti su istaknuli slike djece žrtava sukoba u Gazi, uz palestinske zastave i transparente s porukama poput "Zaustavite genocid u Gazi" i "Više od 8.000 djece ubijeno je u Gazi, gdje je osuda?"

Uprkos upozorenjima uprave da napuste prostorije, studenti su ostali sjediti i nastavili s protestom. Demonstracije su uključivale prezentacije o situaciji u Palestini, Gazi i širem razvoju događaja na Bliskom istoku.

Tokom okupljanja mogle su se čuti parole "Sloboda za Palestinu" i "Njemačka finansira, Izrael bombardira".

Nakon višesatnog protesta policija je na zahtjev uprave udaljila studente s mjesta okupljanja. Nasilna intervencija policije nad studentima izazvala je mirnu reakciju okupljenih i mnogi su svojevoljno napustili aulu. Grupa od četvero ljudi je u međuvremenu, držeći izraelsku zastavu, sjedila u zadnjem redu gledališta tokom protesta.

AA-20231214-33187229-33187224-TENZIJE_U_BERLINU_TOKOM_STUDENTSKOG_PROTESTA_PROTIV_GENOCIDA_U_GAZI.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.