open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik SAD-a
Trump pozirao s pištoljem pa mu se divio: Želim ga kupiti
Bivši američki predsjednik Donald Trump je tokom obilaska trgovine oružjem u Južnoj Karolini pozirao s pištoljem na čijoj je dršci ugravirano njegovo lice. Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je na društvenim mrežama objavio snimku na kojoj se vidi kako se bivši predsjednik divi poluautomatskom pištolju.
26.09.2023. u 08:06
get url
text

- Moram kupiti jedan. Želim kupiti jedan -  govori Trump na snimku, prenosi CNBC. Ipak, njegov tim jučer je odbacio nagađanja da je Trump kupio Glock tokom svoje posjete Južnoj Karolini. Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, ove je godine optužen u četiri odvojena krivična slučaja.

Savezni zakon zabranjuje osobama protiv kojih je podignuta optužnica kupovinu oružja. Međutim, federalni sudija iz Teksasa u septembru prošle godine proglasio je taj zakon neustavnim. Sudija je u toj presudi citirao odluku Vrhovnog suda kojom je ranije te godine ukinuto ograničenje oružja u New Yorku, čime se dovelo u pitanje niz zakona o kontroli oružja. 

 

Deseci hiljada ljudi u SAD-u svake godine poginu u incidentima povezanima s oružjem. Povrede od vatrenog oružja glavni su uzrok smrti djece i adolescenata, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U 2021. bilo je ukupno 48.830 smrtnih slučajeva uzrokovanih vatrenim oružjem, posljednjoj godini za koju su dostupni takvi podaci CDC-a. To je bio najveći broj smrtnih slučajeva od vatrenog oružja ikada u SAD-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.