open-navfaktor-logo
search
Istječe rok
UIOBiH upućuje još jednom poziv: Pribavite digitalni kvalifikovani potpis za ovjeru PDV prijave
Manje od dva mjeseca ostalo je svim obveznicima PDV-a u Bosni Hercegovini da pribave digitalni kvalifikovani potpis kojim će ovjeravati svoje PDV prijave. Porezna prijava za period januar 2024. godine mora biti ovjerena isključivo digitalnim kvalifikovanim potpisom.   
22.11.2023. u 17:34
get url
text
Uprava za indirektno oporezivanje BiH
Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) do danas je samo pet posto obveznika indirektnih poreza pokrenulo neophodnu proceduru koja se mora ispoštovati da bi se PDV prijave mogle potpisivati na novi način.

- To je u ovom trenutku izuzetno mali broj, s obzirom na činjenicu da se sve mora obaviti do kraja januara 2024. godine i bojimo se da će neki obveznici zakasniti da ispune svoju obavezu i samim tim ući u prekršaj, što nam nikako nije želja. Da bi svaki obveznik u BiH ispunio obavezu na vrijeme, mora prije svega odšampati Ugovor o korištenju elektronskih usluga Uprave za indirektno oporezivanje i popuniti polja sa podacima koji se traže. Tako popunjen ugovor ovjeri se pečatom i potpisuje ga ovlaštena osoba svakog poreznog obveznika. Ugovor, kao i svi ostali obrasci se nalazi na web stranici UIO - kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje upućuje još jedan poziv svim obveznicima da hitno pokrenu proceduru oko korištenja elektronskih usluga UIO i da budu spremni za podnošenje PDV prijava potpisanih digitalnim kvalifikovanim pečatom jer im nije ostalo puno vremena, te da bi izbjegli prekršajne sankcije.

- Pored ugovora svaki obveznik mora u UIO dostaviti i popunjen obrazac kojim se imenuje zastupnik, odnosno osoba (zastupnik može biti jedna ili više osoba), koje će direktor svake kompanije ovlastiti da podnosi i potpisuje PDV prijave uz korištenje digitalnog kvalifikovanog potpisa.

Digitalni kvalifikovani potpis vezuje se isključivo za osobu. To konkretno znači da nakon potpisivanja ugovora o korištenju elektronskih usluga UIO, svaki obveznik mora pribaviti digitalni kvalifikovani potpis u slučaju ako će određena osoba zaposlena kod tog poreznog obveznika potpisivati PDV prijave na način da budu ovjerene novim digitalnim kvalifikovanim potpisom. U tom slučaju obveznik podnosi zahtjev kod UIO za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa.

U slučaju da obveznik koristi usluge knjigovodstvenog servisa, tada ima obavezu da podnose UIO samo potpisan ugovor o korištenju elektronskih usluga UIO i prijavu zastupnika (knjigovođe), koji će podnositi i potpisivati PDV prijave novim načinom. Pretpostavlja se da je knjigovođa već pribavio digitalni kvalifikovani potpis – poručuju iz Uprave za indirektno oporezivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.