open-navfaktor-logo
search
Vanredna situacija
Uklonjeni i videozapisi: Twitter i Facebook blokirali Trumpove objave
Društvene mreže uklonile su jednominutni videozapis koji je odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump objavio nakon nereda u zgradi Kapitola.
07.01.2021. u 08:40
get url
text

- Ovo je vanredna situacija i preduzimamo odgovarajuće hitne mjere, uključujući uklanjanje videosnimaka predsjednika Trumpa. Uklonili smo snimak jer vjerujemo da doprinosi, a ne umanjuje, riziku od trajnog nasilja - objavio je Guy Rosen, potpredsjednik Facebooka.

VEZANI TEKST - Video poruka Trumpa: Idite kući, moramo imati mir, zakon i red

Twitter Inc takođe je ograničio korisnicima dijeljenje videoisječaka i tvitova Trumpa, "zbog opasnosti od nasilja", dok su u srijedu stotine demonstranata nahrupile u Kapitol, kako bi prisilile Kongres da ne potvrdi Trumpov poraz, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Društvena mreža je saopćila da će poduzeti akcije protiv prijetnji i svih poziva na nasilje u skladu sa svojom politikom građanskog integriteta.

Takvi tvitovi neće se moći "retvitati", na njih se neće moći odgovoriti, niti će ih se moći "lajkati". 

U porukama na Twitteru Trump je nastavio iznositi neutemeljene tvrdnje o krađi izbora na njegovu štetu.

Trump i njegovi saveznici nastavili su iznositi nepotkrijepljene tvrdnje da su izbori pokradeni i te su tvrdnje bujale na platformama među kojima su Twitter i Facebook.

Facebook je prethodno također uklanjao Trumpove objave u kojoj se šire dezinformacije o koronavirusu, ali općenito, tvrtka je štedljivo poduzimala mjere u vezi s njegovim objavama.

Scene nasilja i haosa vladale su američkim Kapitolom, sjedištem američke demokratije, u koji je, unatoč policijskim suzavcima, upala gomila pristalica predsjednika Trumpa, kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

Twitter je povukao objave Donalda Trumpa, blokirao njegov račun na 12 sati (oko 3 sata ujutro) i zaprijetio mu trajnim uklanjanjem, što su dosad neviđene mjere donesene nakon nasilja njegovih pristalica koji su u srijedu htjeli spriječiti potvrdu rezultata američkih predsjedničkih izbora.

Haotične scene uslijedile su nakon što se Trump obratio svojim pristalicama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Pozvao je gomilu da krene prema Kapitolu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.