open-navfaktor-logo
search
Stravični prizori
Ukrajinske vlasti tvrde: U masovnoj grobnici u Buči pronađena tijela 40 civila
Četrdeset žrtava pronađenih u masovnoj grobnici u kijevskom predgrađu Buča bili su civili koji "nisu pružili otpor", izjavio je šef policije glavnog grada Ukrajine.
09.04.2022. u 10:09
get url
text
Buča, Ukrajina, žrtve
Buča, Ukrajina, žrtve

Policija istražuje masovne grobnice u Buči, kazao je Andriy Nebytov, koji je rekao da su ruske snage "redovno pucale na civile".

Nebytov je rekao da su neki civili ubijeni tokom granatiranja grada. Među ubijenima su bili civili - muškarci i žene u dobi od 40 do 60 godina. 

Nebytov je rekao da će neka tijela pronađena u Buči biti poslana na obdukciju kako bi se utvrdili uzroci smrti.

Napomenuo je da su na žrtvama pronađene rane od metaka na glavi i tijelu što ukazuje da su ubijene automatskim oružjem ili snajperom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Moskva suočeni su s žestokim kritikama međunarodne zajednice nakon što je Ukrajina optužila ruske snage da su počinile "genocid" i "ratne zločine" u Buči.

Rusija je odbacila optužbe kao "napad lažnih vijesti", tvrdeći da su slike koje su izazvale globalnu bijes postavljene nakon što su se ruske snage povukle iz grada.

Najmanje 1.611 civila ubijeno je otkako je Rusija 24. februara započela rat protiv Ukrajine, a 2.227 je ranjeno, prema procjenama UN-a. Strahuje se da je stvarni broj puno veći.

Više od 4,3 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.