open-navfaktor-logo
search
Studija
Više od 9.000 djece i mladih seksualno zlostavljano u njemačkim protestantskim crkvama
Procjenjuje se da je više od 9.000 ljudi pretrpjelo seksualno zlostavljanje u njemačkim protestantskim crkvama i dobrotvornim organizacijama, pokazala je nova studija u četvrtak.
25.01.2024. u 15:23
get url
text

Izvještaj nezavisnih istraživača na 871 stranici otkrio je da su incidenti seksualnog nasilja i drugih oblika zlostavljanja znatno veći nego što se mislilo.

Prema istraživanju, 9.355 djece i mladih je seksualno zlostavljano u protestantskim crkvama i dobrotvornim organizacijama od 1946. Procijenjeni broj počinitelja je 3.497, a oko trećine njih bili su sveštenici ili druge vjerske ličnosti.

Biskup Kirsten Fehrs, koja je vršilac dužnosti predsjednika Savjeta Protestantske crkve Njemačke, rekla je da izvještaj pokazuje da oni treba da preuzmu odgovornost i preduzmu neophodne mjere kako bi spriječili takve zločine u budućnosti.

- Kao protestantska crkva i naša organizacija za socijalnu zaštitu Diakonie, preuzimamo odgovornost za akte nasilja koje su počinili naši zaposlenici i volonteri - rekla je ona na konferenciji za novinare u Hannoveru.

Dodala je:

- Prva stvar koju treba učiniti je da jasno kažemo: mi smo kao institucija krivi i za bezbroj zločina nad bezbrojnim ljudima. I mogu samo od srca da se izvinim onima koji su na ovaj način povrijeđeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.