open-navfaktor-logo
search
SAD
Zadavila ženu i iz stomaka joj izvadila bebu: Lisa Montgomery pogubljena u zatvoru
Lisa Montgomery, prva žena osuđena na smrtnu kaznu u SAD-u nakon 67 godina, pogubljena je danas u zatvoru u Terre Hauteu u saveznoj državi Indiani.
13.01.2021. u 08:41
get url
text

Montgomery je primila smrtonosnu injekciju iako je jučer savezni sudija zaustavio njenu egzekuciju zbog, kako je tvrdio, njene mentalne nesposobnosti da razumije razloge njenog pogubljenja.

Ipak, Vrhovni sud SAD-a je odlučio da Montgomery bude pogubljena, a ovaj slučaj je posebno privukao pažnju jer su njeni advokati tvrdili da ona nije mentalno zdrava te da je pretrpjela zlostavljanje kao dijete.

Montgomery (52) je optužena da je otela i zadavila 23-godišnju Bobbie Jo Stinnett u osmom mjesecu trudnoće 2004. godine u Missouriju nakon čega je izvadila njenu bebu iz stomaka koja je kasnije i preživjela.

Ona je za taj zločin osuđena 2007. godine, a od 2008. je držana u saveznom zatvoru u Teksasu za zatvorenice sa posebnim potrebama gdje je primala psihijatrijsku njegu. Nakon odluke o pogubljenju premještena je u izoliranu ćeliju pod strogom stražom.

Njeno pogubljenje je dva puta odgođeno. Prvi put u decembru kada je trebala bit pogubljena taj postupak je odložen jer su njeni advokati bili zaraženi koronavirusom nakon čega je utvrđeno da to bude 12. januara.

Jučer (12. januara) savezni sudija u Indiani je zaustavio njeno pogubljenje zbog dodatnog ispitivanja njenog mentalnog zdravlja nakon čega je Vrhovni sud ipak odlučio da ona bude danas pogubljena, piše BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.