open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan poziva svjetsku zajednicu da zaštiti djecu u Gazi
AUTOR: Anadolija
04.06.2024. u 17:01
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Na Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je svjetsku zajednicu da zaštiti "čast i dostojanstvo, kao i djecu Gaze".
- Pozivam sve države da štiteći djecu Gaze, istovremeno zaštite čast i dostojanstvo čovječanstva i da zauzmu jasan stav protiv izraelskog barbarizma koji je izmakao kontroli - naveo je Erdogan na društvenoj mreži X.
Pozvao je Ujedinjene nacije (UN), koje su proglasile ovaj poseban dan, da preduzmu konkretan korak protiv masakra nevine djece u Gazi bombama koji traje mjesecima i da preduzmu akciju s razumijevanjem da je "svijet veći od pet", misleći na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a koje imaju pravo veta.
- Na Međunarodni dan nevine djece žrtava sukoba, s tugom se prisjećam mališana Palestine, njih preko 15 hiljada barbarski masakriranih u Gazi od 7. oktobra - rekao je Erdogan, naglasivši:
- U Gazi nisu masakrirana samo djeca, bebe, istovremeno je ubijena čovječnost. Nažalost, svijet je pao na ovom ispitu.
Erdogan je također podvukao da će Turska "nastaviti pružati ruku" potlačenim ljudima širom svijeta, posebno u Gazi.
- Gdje god se ubijaju djeca, gdje god su izložena gladi i siromaštvu, mi ćemo nastaviti pružati ruku i naporno raditi s uvjerenjem da je pravedniji svijet moguć - dodao je Erdogan.
Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Više od 36.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.