Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, a koja je uzrokovana pandemijom virusa COVID-19. Zdravlje studenata i profesora je svakako prioritet u ovom momentu, međutim obustava nastave u učionici koja je uslijedila zasigurno je ostavila posljedice na studente i nastavni proces. Na osnovu informacija koje imamo, online nastava se izvodi na predmetima na kojima je moguće organizirati nastavu na takav način.

Kvalitet nastave je različit u zavisnosti od fakulteta/akademije, s obzirom na to da su nastavnici primorani improvizirati zbog nepostojanja online platforme Univerziteta, što je posebna tema koju ćemo aktuelizirati u budućnosti. Sigurni smo da kvalitet nastave koja se izvodi online nije jednak kvalitetu nastave u učionici, što bi moglo dovesti do posljedica koje studenti ni u kom slučaju ne smiju snositi. Stoga je Izvršni odbor Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa širim krugom studentskih predstavnika usvojio zaključak o podnošenju sljedećih zahtjeva:

Traži se od Univerziteta u Sarajevu da u akademski kalendar uvrsti dva dodatna "junsko-julska" popravna ispitna roka. Dodatne ispitne rokove potrebno je osigurati i studentima koji će imati veću nadoknadu nastave.

Traži se od Univerziteta u Sarajevu donošenje odluke kojom će se ukinuti uvjetni predmeti za prijelaz iz 2019/20 u 2020/21 akademsku godinu.

Traži se od Univerziteta u Sarajevu da uputi nadležnim organima upit kada se može očekivati dozvola za uspostavu nastavnog procesa u učionicama.

Traži se od Univerziteta u Sarajevu da odluku o uspostavi nastavnog procesa u učionicama donese tek nakon što se ispune uvjeti za vraćanje studenata u studentske domove.

Traži se od Univerziteta u Sarajevu da sve fakultete/akademije opremi uređajima i sredstvima za dezinfekciju, ukoliko navedeno već nije učinjeno.

Traži se od Univerziteta u Sarajevu da obaveže sve fakultete/akademije da prije organizacije ispita organiziraju adekvatnu nadoknadu propuštene nastave, a za predmete koje su studetni u potpunosti odslušali, organizirati minimalno jednu sedmicu nastave, kako bi nastavnici sa studentima prošli kroz najvažnije gradivo.

Traži se od Univerziteta u Sarajevu da donese odluku o državanju odbrana završnih radova online putem ili u učionici uz prisustvo kandidata i članova komisije.

Potrebno je ozbiljno razmišljati o produžetku 2019/2020 akademske godine, kao i prolongiranju početka naredne akademske godine, te osmisliti adekvatne scenarije.