open-navfaktor-logo
search
Bolest današnjice
Podložni ste stresu, evo kako ga efikasno držati pod kontrolom
Nagomilani stres izaziva čitav niz različitih poremećaja u psiho-fizičkom funkcioniranju, koji, ako se ne poduzmu određeni koraci, vrlo brzo prelaze u različita bolesna stanja, a potom mogu rezultirati i potpunim psihičkim ili fizičkim slomom
01.06.2019. u 19:27
get url
text

Stres je stanje koje nastaje kada smo suočeni s događajima koje smatramo prijetećim za vlastitu dobrobit ili kada smo u situacijama koje od nas traže ulaganje posebnog napora kako bi udovoljili zahtjevima koji su nam postavljeni.

Nagomilani stres izaziva čitav niz različitih poremećaja u psiho-fizičkom funkcioniranju, koji, ako se ne poduzmu određeni koraci, vrlo brzo prelaze u različita bolesna stanja, a potom mogu rezultirati i potpunim psihičkim ili fizičkim slomom.

Između ostalog, stres negativno utječe na imunološki sistem čovjeka i čini ga podložnijim različitim bolestima, posebno zarazama i kancerogenim promjenama.

Nadalje, događa li se intenzivno i učestalo, postoji mogućnost od pojave moždanog i srčanog udara, angine pectoris, te čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Kako biste izbjegli negativne posljedice po zdravlje, stručnjaci predlažu nekoliko efikasnih načina borbe protiv stresa.

Postanite svjesni upozoravajućih simptoma nagomilanog stresa, a potom preispitajte svoj život, reorganizirajte ga i bolje ga kontrolirajte sami, a ako toi nije moguće potražite savjet stručnjaka.

Pripremite se za stresni doživljaj i učinite ga predvidljivim na način da ga što više razjasnite, isplanirate, uvježbate, smanjite njegovu važnost ili jednostavno izbjegnete.

Unaprijedite međuljudske odnose na način da što više budete s onima koje volite, družite se s prijateljima i povremeno održavajte kvalitetne društvene kontakte.

Zauzmite se za sebe jačajući samopouzdanje na način da postanete svjesni i svojih pozitivnih i negativnih strana.

Mislite racionalno i pozitivno jer čak i negativna iskustva imaju pozitivne elemente.

Svakodnevno odvojite 30-tak minuta za opuštanje u miru i tišini bez mogućnosti ometanja.

Razgradite stres fizičkom aktivnošću koja predstavlja jedan od najboljih načina sprečavanja i kontrole stresa. Za dobar početak već i 30 minuta svakodnevne večernje šetnje ili deset minuta penjanja uz stepenice učinit će čuda.

Zdravo se hranite, jer pravilna prehrana, između ostalog, doprinosi i zaštiti organizma od pogubnog utjecaja stresa. Prednost dajte redovnoj prehrani baziranoj na proizvodima od cjelovitih žitarica, voću, povrću i ribi, umjerenoj količini mliječnih namirnica i bijelom mesu, maslinovom ulju. Pijte dovoljno kvalitetne vode, a smanjite ili ukinite konzumiranje alkohola, gaziranih pića i kafe.

Što više se smijte ili, ako je potrebno, ponovo se naučite smijati, jer kada se radi o stresu, smijeh je i najbolja preventivna metoda i najbolji lijek.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.