open-navfaktor-logo
search
Bivši premijer FBiH
Bičakčić: Cijenu struje ne smije određivati socijalna politika, u suprotnom ostat ćemo bez EPBiH
Cijene struje u BiH su dugo vremena bile zamrznute. I to je bila odluke politike, a ne kao što bi trebalo, odnosa na tržištu, smatra nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH
AUTOR: A. Dr.
01.06.2024. u 16:50
get url
text
Edhem Bičakčić
Edhem Bičakčić
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) zatražila je u utorak od Regulatorne agencije za energiju Federacije BiH (FERK) odobrenje za povećanje cijene struje za domaćinstva i ostale potrošače.
Cijena za domaćinstva bi se povećala za 10 posto, a za ostalu potrošnju 8,1 posto. Ovo je drugi zahtjev u kratkom vremenskom periodu EPBiH prema FERK-u za odobrenje povećanja cijene električne energije.
Prvi zahtjev koji se ticao posebnog cjenovnog modela s tri tarife FERK je odbio.
Koje li slučajnosti, također u utorak, Federalni zavod za statistiku objavio je da je proizvodnja uglja u FBiH u aprilu 2024. za više od 100.000 tona manja u odnosu na isti period prošle godine.
Podsjetimo, početkom augusta prošle godine imenovana je nova uprava EPBiH na čelu s generalnim direktorom Sanelom Buljubašićem. 
Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer FBiH i generalni direktor EPBiH, objašnjava za Faktor kakva je zaista situacija u rudnicima i kakav je status rudarstva uopće.
- U prethodnih osam godina bilježi se stalni pad proizvodnje uglja u FBiH. Nekada se proizvodilo šest miliona tona godišnje, sada skoro upola manje. Zašto je to tako? Aktuelna Vlada FBiH, ali i ona prethodna nisu imali niti imaju sada neki ozbiljan plan kada su u pitanju rudnici. Jednostavno, vode se time da rudarstvo zbog dekarbonizacije ide u prošlost te da ne treba ulagati u ovaj sektor. To je pogrešno, proces dekarbonizacije u BiH neće biti završen do 2050. godine. Mi još dugo vremena moramo temeljiti proizvodnju električne energije na uglju, uprkos svemu – kaže Bičakčić.
Prema njegovima riječima, novo rukovodstvo EPBiH koliko-toliko je smanjilo pad proizvodnje u rudnicima.
-  Mora se znati da EPBiH u 2023. nije izvozila struju, znači nije bilo prihoda s te strane. Štaviše, čak se nešto struje i uvozilo – ističe Bičakčić.  
Kada je u pitanju novi zahtjev EPBiH za poskupljenjem struje, Bičakčić naglašava da je to neminovnost.
- Cijene struje u BiH su dugo godina bile zamrznute. I to je bila odluke politike, a ne kao što bi trebalo, odnosa na tržištu. Upravo tržište diktira cijene, svaki drugi rezon je pogrešan. Naravno, treba uvažiti i socijalni aspekt. Međutim, ne može socijalna politika diktirati poslovanje EPBiH, u suprotnom ostat ćemo bez ovog javnog preduzeća – poručio je Bičakčić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.