open-navfaktor-logo
search
Bliže se izbori
Američka javnost raspravlja o starosnoj dobi političara, dva su slučaja pokrenula to pitanje
Dok se približavaju predsjednički i izbori u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji će biti održani 2024. godine, prosječna starost političara Washingtonu je među top temama koje zaokupljaju američku javnost.
06.08.2023. u 14:57
get url
text

Vođa republikanaca u američkom Senatu 81-godišnji senator Mitch McConnell je na konferenciji za novinare prošle sedmice prestao govoriti i zurio u prazno oko 20 sekundi. Zatim je 90-godišnjoj senatorici Dianne Feinstein, koja je zbog bolesti neko vrijeme bila odsutna iz Kongresa, suflirano o tome šta će reći na sjednici. Ova dva slučaja pokrenula su pitanje starosti osoba u američkoj politici.

Biden i Trump

Aktuelni američki predsjednik Joe Biden, koji ima 80 godina, preuzeo je titulu "najstarijeg predsjednika u američkoj historiji". Biden, koji je također kandidat za predsjedničku trku sljedeće godine, ukoliko bude ponovo izabran stupit će na dužnost u dobi od 82 godine i imat će 86 godina kada mu mandat završi.

Bidenov najpopularniji republikanski protivkandidat i bivši predsjednik Donald Trump, u junu je napunio 77 godina. To znači da će, bude li izabran, po drugi put postati predsjednik sa 78 godina, a mandat će mu prestati s 82 godine.

S obzirom na to da je prosječna dob stanovništva SAD-a oko 38 godina, za izbore u SAD-u, kao i u drugim zemljama, od velike je važnosti da se lideri mogu obratiti mladoj populaciji.

Stav američkih birača prema dobi lidera je različit. Naprimjer, dok su ankete o Bidenovoj dobi prošle godine pokazivale da je biračko tijelo više zabrinuto, čini se da se situacija nedavno donekle promijenila u Bidenovu korist.

Senat je ostario, Zastupnički dom se malo podmladio

U američkom Senatu 67 od 100 članova starije je od 60 godina, a prosječna dob u ovom domu Kongresa je oko 65 godina. Najstariji senatori su Dianne Feinstein (90) i Charles E. Grassley (89). Slijede senatori Bernie Sanders (81) i Mitch McConnell (81), pokazuju podaci Istraživačkog centra Pew.

Zastupnički dom, s druge strane, ima relativno mlad izgled. Zastupnički dom od 435 mjesta ima 189 članova starijih od 60 godina, s prosječnom dobi od 57 godina.

Dok se prosječna starost u američkom Senatu povećala u usporedbi s prethodnim zakonodavnim tijelom, u Zastupničkom domu smanjila se za godinu dana.

Pet generacija zajedno u Kongresu

Činjenica je također da pet generacija služi zajedno u Kongresu SAD-a, a to su članovi Tiha generacija (1928-1945), Baby Boomers (1946-1964), X (1965-1980), Y (1981-1996) i Z (1997-2012).

Najmlađi član Kongresa je Maxwell Frost iz Zastupničkog doma, rođen 1997. godine, a najmlađi senator Jon Ossoff ima 36 godina.

Ali "Boomer" generacija, koja čini oko 21 posto stanovništva SAD-a, čini gotovo polovicu Kongresa.

Rasprave o "dobnoj granici" i "dobnoj diskriminaciji"

U SAD-u se nastavljaju različite rasprave o problemima koje donosi dob američkih političara. Nikki Haley, bivša stalna predstavnica te zemlje pri Ujedinjenim nacijama (UN), koja je objavila svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine, ustvrdila je da bi "trebalo uvesti obavezne testove mentalne sposobnosti za političare starije od 75 godina".

Trump je, s druge strane, mišljenja da bi svi predsjednički kandidati u zemlji trebali pristupiti testu mentalne sposobnosti.

Bijela kuća se također poziva na ljekarske izvještaje koji sugeriraju da je zdravlje predsjednika Bidena "prikladno za obavljanje njegovih predsjedničkih dužnosti" usred zabrinutosti zbog njegove dobi.

Međutim, neki, pozivajući se na druge mlade članove koji zbog zdravstvenih problema neko vrijeme nisu mogli biti u Kongresu, tvrde da je ovakav stav "ageizam" pojedinih političara zbog njihove poodmakle dobi.

S druge strane, ima onih koji se protive korištenju starosti kao "političkog materijala". Prema ovom segmentu, nisu važne godine, već političko iskustvo i sposobnost poslovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.