open-navfaktor-logo
search
Osipanje kadra
Čović iz HDZ-a i HNS-a izbacio jednu od svojih prvih saradnica
Nastavlja se osipanje kadra HDZ-a Bosne i Hercegovine BiH. Nakon niza izlazaka iz stranke, čini se da se bilježi i jedno izbacivanje.
01.10.2023. u 10:29
get url
text

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je jednu od svojih prvih saradnica, Tonku Krešić-Gagro, izbacio iz HDZ-a i HNS-a, saznaje Hercegovina.info iz više izvora. Štaviše, to je obznanio na sjednici predsjedništva stranke, gdje je kazao da nije više u HNS-u i HDZ-u, a Borjana Krišto, kojoj je Krešić-Gagro šefica Ureda kao predsjedavajućoj Vijeća ministara, "nek vidi šta će s njom". Čović svojoj donedavno bliskoj saradnici navodno zamjera odnose sa strancima, odnosno navodno lobiranje kontra HDZ-a. 

Krešić-Gagro je jedna od glavnih Čovićevih političkih uzdanica, a koliko je povjerenje imala govori i činjenica da mu je bila šefica ureda dok je bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ova univerzitetska profesorica na Pravnom Fakultetu Sveučilišta u Mostaru spominjala se i kao nova ministrica pravde u ovom sazivu, no to je ipak nije zapalo.

Mlada HDZ-ovka se također spominjala i kao jedna od četiri žene koje bi mogle preuzeti Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali koliko god političke stranke bile daleko od dogovora o formiranju Vlade, Tonka Krešić-Gagro je zasigurno još dalje i nema nikakvu šansu kad nije u šefovoj milosti. 

Iako je HDZ pretrpio brojne udare, ovo je daleko najveći šok u stranci koji je samo pokazatelj da je politička atmosfera narušena ili možda samo realna i onakva kakva treba biti budući da se radi, u dobroj mjeri, o partitokratskoj stranci.

U posljednje vrijeme brojni članovi su napustili HDZ BiH, mahom iz Bosne. Njihov načelnik Vareša napustio je i tražio ispisivanje iz stranke, a slično se dogodilo i u Tomislavgradu s Marijom Bagarić, zastupnicom u kantonalnoj Skupštini koja je postala neovisna te također zatražila ispisivanje iz stranke.

Najveći broj otkaza Čović je doživio u Zeničko-dobojskom kantonu gdje je ukupno 14 visokopozicioniranih članova Mladeži dalo ostavke na funkcije i članstvo u stranci. Tamo su HDZ napustili Ante Kelavić, međunarodni sekretar Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ-a Maglaj, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona (Maglaj), Ivan Lovrić član Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH i član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a ZDK (Žepče) te Antonio Šimunović predsjednik Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a i član Kantonalnog odbora HDZ-a ZDK (Žepče). Ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Kantonalnog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.