open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Deseci hiljada građana na ulicama Izraela zbog reforme pravosuđa
U Izraelu su i 35. sedmicu zaredom nastavljeni protesti protiv reforme pravosuđa ekstremno desne koalicijske Vlade, koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu.
03.09.2023. u 10:59
get url
text

Izraelci, koji svake subote masovno protestuju protiv kontroverzne pravosudne regulative i desničarske politike Netanyahuove vlade, u 35. sedmici protesta ponovno su bili na trgovima diljem zemlje, posebno u Tel Avivu.

Deseci hiljada Izraelaca okupilo se u ulici Kaplan u Tel Avivu. Policija je, s druge strane, zatvorila neke glavne ulice u Tel Avivu za saobraćaj nakon početka protesta, objavio je izraelski javni servis KAN.

Hiljade ljudi okupilo se i u gradovima Haifa i Hadera, kao i ispred kuće izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u Al-Qudsu (Jerusalem) kako bi protestovali protiv pravosudne reforme.

Izraelski parlament (Knesset) odobrio je 24. jula početni zakon kojim se ograničavaju ovlaštenja Vrhovnog suda, uprkos višemjesečnim protestima.

Ministar pravde Yariv Levin najavio je 5. januara reformu pravosuđa koja je uključivala mjere poput smanjenja ovlaštenja Vrhovnog suda i davanja Vladi veće kontrole nad imenovanjem sudija.

Premijer Netanyahu prvobitno je odložio reformu 27. marta zbog protesta i štrajkova, navodeći da će se ovo pitanje ponovo razmotriti nakon usvajanja budžeta za 2023/24. krajem maja.

Nakon zaustavljanja pregovora s opozicijom, Vlada je nedavno ponovo pokrenula reformski proces.

Zbog najave reformi, hiljade Izraelaca, uključujući ratne pilote, oficire podmornica i pripadnike drugih elitnih jedinica, koji su se protivili promjenama, odlučilo je da se povuče iz dobrovoljne rezervne službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.