open-navfaktor-logo
search
Peticija
Hiljade umjetnika traži od Venecijanskog bijenala da isključi Izrael iz ovogodišnjeg izdanja
Hiljade ljudi, uključujući umjetnike, kustose i direktore muzeja, potpisali su online peticiju da Izrael bude isključen iz učešća na ovogodišnjem bijenalu u Veneciji zbog zločina nad Palestincima.
29.02.2024. u 11:27
get url
text

Prema izvještajima italijanskih medija, grupa aktivista i umjetnika pokrenula je peticiju na web stranici "anga".

Naveli su da bi svako zvanično predstavljanje Izraela na međunarodnoj kulturnoj sceni značilo potvrdu izraelske politike i genocida u Pojasu Gaze.

- Navodimo da je umjetnička platforma koja predstavlja državu koja nastavlja činiti zločine nad Palestincima u Gazi neprihvatljiva - saopćili su.

Podsjetili su da se broj žrtava izraelskih napada u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali povećava iz dana u dan.

- Izrael je ubio više od 12.000 djece i uništio pristup medicinskim ustanovama. Palestinke rađaju na carski rez bez anestezije i rađaju na ulici. Svako zvanično predstavljanje Izraela na međunarodnoj kulturnoj sceni značilo bi potvrdu izraelske politike i genocida u Pojasu Gaze - objavili su.

Navedeno je da je peticiju do sada podržalo više od 17.000 ljudi, uključujući umjetnike različitih nacionalnosti, kustose i imena iz umjetničke zajednice.

Italijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano odbio je zahtjev umjetnika.

- Ovo je neprihvatljivo. Ovo je neprihvatljivo. Izložba je prostor slobode - kazao je Sangiuliano.

Ovogodišnje Venecijansko bijenale pod motom "Stranci svuda", na kojem će učestvovati umjetnici iz 90 zemalja, bit će održano od 20. aprila do 24. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.