open-navfaktor-logo
search
Teslić
Hrvatska predsjednica prisustvovala misi u Komušini, novinari ostali zakinuti za izjave
Inače, ovo je prva posjeta Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini nakon njenih nedavnih spornih izjava, tokom zvanične posjete Izraelu, da BiH kontroliraju "militantni islamisti"
14.08.2019. u 20:58
get url
text

Kako je jučer najavljeno, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je večeras misi u Župnoj crkvi u mjestu Komušina kod Teslića, ali na novinarska pitanja nije željela odgovarati.

Grabar-Kitarović je u prisustvu većeg broja političara i na hiljade vjernika bila na misi koju je u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služio kardinal Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić.

Predsjednica Hrvatske prije mise sastala se sa kardinalom, ali nije poznato o čemu se razgovarali.

Glasnogovornica hrvatske predsjednice kazala je da ova posjeta Grabar-Kitarović nije politička, nego privatna.

Inače, ovo je prva posjeta Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini nakon njenih nedavnih spornih izjava, tokom zvanične posjete Izraelu, da BiH kontroliraju "militantni islamisti."

Hrvatska predsjednica kasnije je demantovala da je izjavila tako nešto.  

Puljić je nakon Svete mise novinarima kazao da vjeruje da je narodu, koji se na tom području bori za povratak i opstanak, drago da osjeti podršku i da nije zaboravljen i prepušten.

- Imali smo jedan lijep pohod. Predsjednica Hrvatske javila se uz druge dužnosnike da učestvuje na ovom slavlju kao vjernica i mi smo to upravo tako i doživjeli - kazao je kardinal Puljić, te dodao:

- Jasno je da mi zapravo živimo u zemlji Bosni i Hercegovini kao građani ove zemlje, ali građani sa svojim identitetom. Naš identitet je katolik i Hrvat. Time ne isključujemo sve druge identitete koji ovdje žive, ali želimo opstati u jednakopravnosti i zato ovo svetište ne treba ispolitizirati, nego ga sačuvati kao vjerničko okupljanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.