open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić zadovoljan sporazumom iz Brisela: Dodik se mučio pa prihvatio, hotelske želje neispunjene
U Briselu je sinoć napravljen Politički sporazum na principima koji osiguravaju funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na putu u Evropsku uniju.
13.06.2022. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Kompletan tekst sporazuma iz Brisela: Šta su prihvatili lideri većine bh. stranaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je svoje zadovoljstvo postignutim.

- U osnovi ne radi se o lošem dokumentu, pogotovo sam zadovoljan činjenicom da se u njemu navodi potreba za implementacijom svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i načelno su ga prihvatile sve probosanske stranke, tj. one sa sjedištem u Federaciji BiH. Prihvatio ga je na kraju i Dodik, valjda iz straha od sankcija. Istina, Dodik se mnogo mučio, prvo je prihvatio, pa odbio i na kraju prihvatio - izjavio je Komšić.

Podsjeća i to da sporazum nisu prihvatili Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS), te dodaje da se Nenad Stevandić bunio.

- Što se mene tiče, ako ovakva vrsta dokumenta se može iz EU-a tumačiti kao napredak i ako će to biti dovoljno, kako bismo dobili podršku za kandidatski status, onda nemam ništa protiv. A to što su protiv oni koji dobacuju iz hotelskih soba jer se ne razgovara isključivo o njihovim željama, to je njihov problem - saopćio je Komšić osvrnuvši se na potez lidera HDZ-a Dragana Čovića koji je otputovao u Brisel, ali u konačnici odbio da učestvuje na sastanku.

VEZANI TEKST - Brisel: Sporazum prihvatile sve probosanske stranke, kao i Dodik, ali uz izdvojeno mišljenje o Ukrajini

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije prisustvovao jučerašnjem sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom u Briselu.

- Sastanak je organiziran s previše učesnika i u formatu koji je za mene bio obeshrabrujući jer pozvano je 15 stranaka, od kojih je devet  bošnjačkih, pet srpskih te mi kao HNS. Procijenili smo da nema smisla biti sudionikom tih razgovora, da na kraju mandata legitimiramo ova dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH i da im faktički otvorimo kampanju za naredne izbore. To bi bilo politički naivno jer je kampanja već krenula - izjavio je za Fenu Čović. 

Podršku sporazumu dale su Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i Nezavisni blok (NB), Socijalistička partija (SP), Savez nezavisnih socijaledmokarata (SNSD) i Ujedinjena Srpska (US). Sporazum su prihvatila sva tri člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.