open-navfaktor-logo
search
Dani maline
Malinari traže zaštitu države i veće poticaje
Uzgajivači malina, ljekovitog i začinskog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, sudjeluju na 15. međunarodnom sajmu organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline", koji je otvoren u četvrtak u Novom Travniku.
08.07.2021. u 14:46
get url
text
Novi Travnik
Novi Travnik

Predsjednik Saveza Organsko Federacije BiH Sejad Herceg kazao je Feni da je cijena malina ove godine dostigla vrtoglavu otkupnu cijenu, koja iznosi više od šest maraka po kilogramu, ali je naglasio da je uzgajivačima potrebna institucionalna zaštita.

Herceg je podsjetio da je, zbog loše situacije proteklih godina, oko 70 posto uzgajivača odustalo od malinarstva, dodavši da je jedna od poruka Sajma u Novom Travniku da država mora pomoći ruralnim područjima ukoliko želi njihov opstanak.

- Moramo te proizvođače institucionalno zaštiti. Sad se maline otkupljuju za šest do sedam maraka i možda ćemo u inostranstvu prodati jagoda u vrijednosti deset miliona maraka, a da rade i oni malinari koji su odstali na inostranom tržištu inkasirali bi 90 miliona maraka. Da smo je zaštitili u proteklom periodu s nekih desetak miliona, sigurno bi bilo jako puno malinara i sada bismo imali i dobru cijenu i proizvod. Ovako, ljudi su odustali - kazao je Herceg.

Kako je kazao, država mora djelovati poticajnim mjerama, te preuzeti ulogu osnivača razvojno-resursnih centara, koji će svakodnevno raditi na unaprjeđenju domaće proizvodnje.

- Poticaji ne mogu biti dva posto, nego moraju biti šest, pa i deset posto. Tada bismo mogli proizvoditi, jer je poljoprivreda niskoakumulativna grana i nema profita. Bez te uloge države ne možemo opstati - dodao je Herceg.

Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline" usmjeren je ka stvaranju mogućnosti za jačanje ekonomije ruralnih područja i opstanak stanovništva, a u petak će biti nastavljen okruglim stolom posvećenim konkurentnosti domaćih proizvoda.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.