open-navfaktor-logo
search
Kritikovao nijeme posmatrače
Šef turske diplomatije: Negiranje postojanja i prava Palestinaca neće donijeti mir Izraelu
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan izjavio je da negiranje postojanja Palestinaca i njihovih prava neće donijeti mir Izraelu, javlja Anadolija.
27.10.2023. u 19:59
get url
text

- Izrael mora napraviti izbor. Negiranje postojanja i prava Palestinaca, primjena pritiska i ugnjetavanja, nisu i neće donijeti mir Izraelu - rekao je Fidan na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom danske diplomacije Larsom Rasmussenom u Ankari.

Šef turske diplomatije Fidan kritikovao je zemlje koje nijemo posmatraju izraelske napade na Gazu.

- Oni koji šute pred ubijanjem nedužnih civila u Gazi i oni koji bezuvjetno podržavaju zločine Izraela postaju saučesnici u ovom ugnjetavanju - poručio je Fidan.

Podsjetivši na izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Fidan je rekao da se cijelo čovječanstvo nalazi na prekretnici u Gazi.

- Ili će se rat proširiti svijetom ili će nastati veliki mir. Turska preferira mir - kazao je Fidan.

Fidan je rekao da, ako Izrael želi živjeti u miru i sigurnosti, mora poštovati pravo Palestinaca da žive na svojoj zemlji.

- Jedini način da se riješi ovo pitanje je uspostavljanje nezavisne, suverene palestinske države sa teritorijalnim integritetom, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalemu, na osnovu granica iz 1967. godine - poručio je Fudan.

On je također kazao da Turska preporučuje vanjskim akterima da pod sloganom solidarnosti ne budu saučesnici u zločinima koje je počinio Izrael.

Šef turske diplomatije Fidan dalje je kazao da postoje razlike u pogledima Turske i nekih zemalja na pitanje borbe protiv terorizma.

- Turska terorističkim organizacijama smatra YPG, sirijsko krilo terorističke PKK, kao i terorističku organizaciju FETO, koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj 2016, ali neke druge zemlje to ne smatraju tako - rekao je Fidan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.