open-navfaktor-logo
search
Još je u Kijevu
Supruga Zelenskog: Svaki dan se divim njegovoj hrabrosti, nikad neće odustati
Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, zahvalila je prvoj dami Francuske Brigitte Macron i suprugama drugih čelnika koje su pomogle da bolesna djeca budu sigurna.
23.03.2022. u 08:50
get url
text

Zahvalila je i ostalim Evropljanima koji su zbrinjavali i pomagali ukrajinskim izbjeglicama, rekavši da zaslužuju kolektivnu Nobelovu nagradu za mir. U intervjuu francuskom Le Parisienu, Olena Zelenska rekla je da je uputila apel za podršku prvim damama svijeta kad je Rusija počela napadati Ukrajinu.

Brigitte Macron bila je jedna od prvih koja je odgovorila, otkrila je, a njihov je odnos bio topao i prijateljski, dodaje. Istakla je da je njen apel saslušan dodajući da su Ukrajinci vrlo zahvalni na svemu, te da ukrajinska djeca nikada neće zaboraviti pruženu pomoć.

Volodimir oduvijek bio odlučan i miran

Potom je komentirala i svoga supruga, kazavši da se divi njegovoj hrabrosti svaki dan. Dodala je da nije iznenađena navodeći da je Volodimir oduvijek bio ovakav, odlučan i miran.

- U vrijeme rata svi Ukrajinci i cijeli svijet jasno su vidjeli načela kojih se drži i osjetili snagu u njemu. Nikada neće odustati od onoga što je u interesu Ukrajine - kazala je.

Istakla je da plače kada vidi žrtve, mrtvu djecu, ubijene porodice..., ali dodala da nema panike.

- Savršeno dobro znam šta moramo učiniti, a ukrajinski narod također zna. Naš plan je zaštititi Ukrajince i pobijediti - navela je i dodala:

- Zastrašujuće je čitati objave na društvenim mrežama u kojima Ukrajinci uzalud traže nestale članove porodica. Potrebni su nam pravi sigurni humanitarni koridori koji neće biti raketirani, u kojima stariji ne umiru od srčanih udara i ne stradaju cijele porodice.

Zelenska je sarađivala s Brigitte Macron i Agatom Kornhauser-Dudom, suprugom poljskog predsjednika, na evakuaciji bolesne ukrajinske djece, posebno one kojima je potrebno liječenje od raka.

- Neka djeca će ostati u Poljskoj, druga će biti poslana u Francusku, Italiju, Njemačku, Sjedinjene Države i Kanadu. Sretna sam što sam bila od koristi u ovom procesu. Posebno sam sretna što smo uz pristanak gospođe Macron mogli slati naše male pacijente u Francusku - rekla je.

Poslala poruku majkama ruskih vojnika

Le Parisien je napisao da je Zelenska još u Kijevu, ali na neodređenoj lokaciji radi vlastite sigurnosti jer je identificirana kao glavna meta Rusa nakon svog supruga. Ona je naglasila da se ukrajinske žene bore u vojsci, prijavljene su u jedinice teritorijalne odbrane, te da su temelj snažnog dobrovoljačkog pokreta za opskrbu, isporuku, prehranu...

- Rađaju u skloništima, spašavaju svoju djecu i čuvaju tuđu djecu, održavaju privredu, odlaze tražiti pomoć u inozemstvo. Druge rade svoj posao, u bolnicama, apotekama, trgovinama, prijevozu, javnim službama... Kako bi se život nastavio - istakla je i poslala poruku majkama ruskih vojnika.

- Vaši sinovi ubijaju ukrajinske civile; žene, djecu, cijele porodice. Zbog toga su i došli ovdje i sistemski izvršavaju naredbe svojih nadređenih. Nisu došli na specijalnu operaciju. Oni su došli istrijebiti naš narod. Ovdje umiru ruski vojnici, prokleti od drugih majki. Putin vam je obećao odštetu za njihovu smrt. Ne znam koja naknada može zamijeniti dijete - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.