open-navfaktor-logo
search
Pogođeno 11 provincija
Turki ministar urbanizacije i okoliša: Dovršeno 80 posto procjene štete izazvane zemljotresima
Ministar zaštite okoliša, urbanizma i klimatskih promjena Republike Turske Murat Kurum izjavio je da su resorne vlasti te zemlje dovršile 80 posto procjene štete u zoni razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južne turske regije.
23.02.2023. u 19:21
get url
text

- Ostalo će biti brzo dovršeno u narednim danima - rekao je Kurum.

Resorni ministar Kurum je saopćio i da ukupno 7.300 ljudi radi na procjeni štete uzrokovane dvostrukim potresima koji su uzdrmali jedanaest južnih turskih provincija.

On je također rekao da je uništeno ili je šteta prijavljena u oko 164.000 zgrada i 518.000 pojedinačnih objekata.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su južne dijelove Turske 6. februara, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Većina uništenih objekata izgrađena je prije 1999. godine, kazao je Kurum, dodajući da u tim objektima u međuvremenu nije vršen nikakav inspekcijski pregled.

Također je pokazao detaljnu kartu crte tektonskog rasjeda koja utječe na područja u Adiyamanu, rekavši da će vlasti ispitati izvršiti i detaljna istraživanja kako bi se otkrio uzrok tako velike štete na objektima.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je nedavno da ta zemlja već započinje izgradnju više od 200.000 stambenih jedinica u područjima razorenim potresima i završiti taj proces u roku od godinu dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.