open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
U ruskom raketnom napadu ubijena dvogodišnja djevojčica, povrijeđene 22 osobe  
Najmanje jedna osoba je poginula, a 22 su povrijeđene u ruskom raketnom napadu na Dnjepropetrovsku oblast na jugoistoku Ukrajine, rekao je guverner regije u nedjelju rano ujutru.
04.06.2023. u 07:37
get url
text

- Tokom noći, ispod ruševina jedne kuće u naselju Pidhorodne pronađeno je tijelo djevojčice. Upravo je napunila dvije godine. Ranjene su 22 osobe, među kojima je petero djece - rekao je guverner Sergej Lysak, prenosi Anadolija.

Naveo je da su dvije dvospratne zgrade djelimično uništene nakon što je projektil pogodio prostor između te dvije zgrade.

Takođe, oštećeno je deset privatnih kuća, automobil, prodavnica, gasovod, izjavio je Lysak.

Prema njegovim riječima, ukrajinski protivraketni odbrambeni sistem oborio je dvije krstareće rakete i bespilotnu letjelicu iznad regiona.

- Okupatori su artiljerijom pogodili Nikopolj. Dva automobila su se zapalila, požari su već ugašeni. Oštećena su tri nebodera, restoran i dalekovodi. Na sreću, nije bilo žrtava - dodao je Lysak.

U ratu Rusije i Ukrajine, koji sada traje 16. mjesec, poginulo je više od 8.800 civila, a ranjeno više od 15.100, prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN).

Prije potvrde vijesti o pogibiji djevojčice, agencije su prenijele kako je u napadu troje djece teško ranjeno te da je 17 osoba zbrinuto u bolnici, dodavši da je još jedno dijete zarobljeno u ruševinama.

Na društvenim mrežama navodi se da je uzrok eksplozije ruska raketa te da je pogođena i zgrada hitne pomoći, a na objavljenim fotografijama prikazane su spasilačke službe kako pretražuju ruševine zgrade.

Moskva pak opovrgava da njene vojne snage gađaju civile.

Reutersovi svjedoci izvijestili su da se u regiji Kijeva čulo nekoliko eksplozija koje su zvučale kao da sistemi protivzračne odbrane pogađaju mete.

Inače, cijela Ukrajina bila je pod uzbunom za zračni napad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.