open-navfaktor-logo
search
Zatvorena sjednica
Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se šesti put nakon napada na Pojas Gaze
Članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) sastali su se na zatvorenoj sjednici kako bi razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze.
06.11.2023. u 22:32
get url
text

Vijeće sigurnosti se sastalo na zahtjev Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine. Ovo je šesti put da Vijeće sigurnosti UN-a održava hitnu sjednicu od 7. oktobra.

Očekuje se da će 15-članom Vijeću sigurnosti na zatvorenoj sjednici izvještaj podnijeti zamjenik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Griffiths i specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Tor Wennesland.

Stalni predstavnik Gabona pri UN-u Michel Xavier Biang upitao je prije sjednice zašto VSUN-a ranije nije moglo postići dogovor.

- Rivalstvo između supersila je jedan od najvećih fundamentalnih problema - istakao je Biang.

Naglasio je i da se njegova zemlja zalaže za hitni humanitarni prekid vatre. Prošlog mjeseca u VSUN-a je stavljen veto na četiri različita nacrta rezolucija koji se odnose na Gazu.

Izraelska vojska pokrenula je zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 10.022 Palestinca, među kojima 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja, osnovne zalihe su pri kraju za 2,3 miliona stanovnika Gaze zbog izraelske opsade.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.