open-navfaktor-logo
search
Očevici znaju i identitet muškarca
Izraelski vojnici ranjenog Palestinca na Zapadnoj obali svezali na haubu svog terenca
AUTOR: STAV
23.06.2024. u 14:49
get url
text
Pripadnici izraelske vosjke ranjenog Palestinca svezali su na haubu svog terenca i tako vozili. To se dogodilo tokom racije u gradu Dženinu na Zapadnoj obali.
Zvanična potvrda da se ovo dogodilo uslijedila je nakon što je na društvenim mrežama objavljen videosnimak na kojem se vidi ranjeni Palestinac vezan za haubu terenca izraelske vojske.
Prema izraelskim navodima, osumnjičeni muškarac je ranjen tokom razmjene vatre u raciji.
Porodica ranjenog muškarca tvrdi da ga je vojska odvela nakon što su tražili hitnu pomoć. Nakon što je vezan za haubu, prevezen je u Crveni polumjesec na liječenje, a izraelska vojska je obećala da će ovaj slučaj biti istražen. Očevici su u izjavi za agenciju Reuters naveli da je muškarac, koji je bio vezan za haubu, Mujahed Azmi.
- Tokom antiterorističke operacije u jutro (22. juna) u potrazi za osumnjičenima na području Wadi Burqin, teroristi su zapucali na vojnike Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) zbog čega su morali reagirati. Jedan od osumnjičenih je ranjen tokom razmjene vatre te je priveden. Kršeći naređenja i standardne operativne procedure, osumnjičeni je odveden dok je bio vezan za haubu vozila. Ponašanje naših pripadnika na snimku nije u skladu s vrijednostima IDF-a. Incident će biti istražen i postupit će se u skladu s tim - objavila je izraelska vojska.
Prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali je ubijeno najmanje 480 Palestinaca. S druge strane, na Zapadnoj obali je ubijeno deset Izraelaca, među kojima je šest pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga, prenosi BBC. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.