open-navfaktor-logo
search
Izložene stotine pari cipela
Na Festivalu kulture i etnosporta u Istanbulu odata počast ubijenoj djeci Gaze
AUTOR: Anadolija
06.06.2024. u 22:39
get url
text
FOTO: AA
Na šestom izdanju Festivala kulture i etnosporta, koji se održava u Istanbulu, odata je počast hiljadama djece koja su ubijena u izraelskim napadima na Pojas Gaze.
Festival koji ove godine šesti put organizira Svjetska etnosport konfederacija (WEC), otvorio je svoja vrata na aerodromu "Ataturk". Tradicionalni sportovi, rukotvorine, dječje igre i lokalni okusi izloženi su na festivalu na kojem učestvuje približno 30 zemalja.
FOTO: AA
Tokom festivala, koji će u četiri dana ugostiti stotine hiljada posjetilaca, odata je počast palestinskoj djeci ubijenoj u izraelskim naopadima na Pojas Gaze.
Tim povodom su stotine pari cipela koje predstavljaju djecu iz Gaze izložene u prostoru gdje se održava festival. Posjetioci su informirani u poteškoćama s kojima se suočavaju Palestinci u Gazi.
Koordinator aktivnosti o Palestini Tulat Gokcimen kazala je novinaru Anadolije kako na festivalu nastoje posjetiocima prenijeti kakva se drama dešava u Pojasu Gaze.
- Izložili smo cipele gdje svaki par predstavlja dijete iz Gaze. Naš moto je 'Sva djeca zaslužuju igru i sva djeca zaslužuju živjeti i učiti'. Pokušavamo to objasniti ljudima ovdje. Za djecu koja ovdje dolaze sve smo pripremili. Gaza nije zaboravljena. Ostavili smo poruku na ulazu na kojoj piše: 'Da su djeca Gaze živa, mogli bi posjetiti ovaj festival poput vas. Ove cipele predstavljaju djecu Gaze' - navela je Gokcimen.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.