open-navfaktor-logo
search
Splitsko tužilaštvo
Podignuta optužnica: Policajac dao komšiji podatke o zlostavljanoj ženi, on ih poslao zlostavljaču
Protiv policajca je državno tužilaštvo iz Splita podiglo optužnicu zbog odavanja službene tajne. Ovaj slučaj baca nove sumnje o zloupotrebama u policijskim redovima, a zanimljivo je da su službene informacije koje bi trebale biti dostupne samo policijskim službenicima završile u rukama porodičnog nasilnika.
17.08.2023. u 11:54
get url
text

Splitski policajac optužen je jer je odao podatke iz službenog MUP-ovog sistema prijatelju nasilnika koji je zlostavljao svoju suprugu. Ona je od zlostavljača pobjegla, no nakon što je dobio podatke o njoj iz policije, slao joj je prijeteće poruke pozivajući se na te službene informacije.

Tužilaštvo traži za njega uvjetnu kaznu – osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. To znači da neće morati u zatvor ako u dvije godine od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

U tri ujutro provjeravao Registar

Splitski slučaj koji bi se sad trebao početi rasplitati na sudu, dogodio se, prema optužnici, u septembru 2021. godine. Tada je optuženi policajac bio dežurni, te je oko tri sata ujutro u Registru osoba i ličnih isprava Centralnog informacijskog sistema MUP-a provjerio podatke za jednu ženu. U pitanju je bila upravo bivša supruga nasilnog muškarca.

Na komšijin zahtjev policajac je doista provjerio podatke ove žene. Slikao je mobitelom ekran računara i poslao komšiji. Ovaj je pak fotografiju sa službenim podacima proslijedio svom prijatelju, nasilnom bivšem mužu žene koja je provjeravana.

On je, navodi se dalje u optužnici, iskoristio podatke do kojih je došao da ponovo zaprijeti bivšoj partnerici.

Policajac je tokom prvog ispitivanja priznao krivicu objašnjavajući da je popustio zahtjevu dugogodišnjeg komšije koji mu se žalio na ljubavne probleme.

- Ja tu ženu uopće nisam poznavao - dodao je izražavajući žaljenje zbog toga što je napravio.

Iskaz zlostavljane žene

- Suprug me tokom braka zlostavljao i zato sam ga napustila. No u oktobru 2021. sam od jedne osobe dobila snimak policijskog ekrana sa svojim podacima iz evidencije MUP-a. Istovremeno mi je bivši muž poslao više poruka u kojima se na te podatke pozivao. Zaključila sam da ih je dobio od nekog policajca pa sam MUP-u uputila pritužbu - svjedočila je tokom istrage žena čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Policajčev komšija, koji je sve ovo "zakuhao", u svom je iskazu naveo da se sažalio nad prijateljem, jer je imao problema u braku. Zato je od drugog prijatelja, koji je radio u policiji, tražio podatke o njegovoj supruzi.

- Rekao sam mu da je to žena s kojom sam ja u vezi, te da me zanima hoću li imati problema s njenim mužem. Prijatelj je na moje insistiranje snimio ekran policijskog sistema. Iako me upozorio da ih nikome ne pokazujem jer je riječ o osjetljivim podacima ipak sam ih na kraju proslijedio dalje - opisao je komšija, te dodao kako mu je žao što je tako nepromišljeno postupio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.