open-navfaktor-logo
search
Bivši američki predsjednik
Trump proglašen krivim po svim tačkama optužnice pa dobio više od 50 miliona dolara donacija
To je više od dva miliona dolara po satu, saopćili su iz štaba Trumpove kampanje
AUTOR: Faktor/The New York Times
01.06.2024. u 07:46
get url
text
Donald Trump
Donald Trump
Štam kampanje republikanskog kandidata Donalda Trumpa u petak je objavio da su u prvih 24 sata nakon što je on proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata prikupili više od 50 miliona dolara donacija, piše The New York Times.
- To je više od dva miliona dolara po satu, saopćili su te dodali:
- Unutar nekoliko minuta nakon proglašenja presude naš sistem za donacije bio je preplavljen podrškom, a uprkos nekoliko prekida rada zbog prevelikog prometa, predsjednik Trump je uspio prikupiti 34,8 miliona dolara malih donacija - kazali su savjetnici kampanje Chris LaCivita i Susie Wiles.
Do petka navečer taj se iznos popeo na 52,8 miliona dolara, prenose svjetski mediji pozivajući se na agenciju France Presse.
Već je iznos zabilježen ujutro bio dvostruko veći od uobičajenog dnevnog prihoda na WinRedu, republikanskoj platformi za donacije. Oko 30 posto njih stiglo je od novih donatora.
Bivši američki predsjednik Donald Trump, kandidat republikanaca za predsjedničke izbore u Americi u novembru, u četvrtak je proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata s ciljem prikrivanja isplate za šutnju porno zvijezde Stormy Daniels uoči izbora 2016. godine.
Njujorška porota proglasila je Trumpa krivim po svim 34 tačkama optužnice, čime je postao prvi američki predsjednik osuđen za krivično djelo.
Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako ostali osuđeni za takva djela često dobijaju kraće kazne, novčane ili uvjetne kazne.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.