open-navfaktor-logo
search
Zapravo je vrlo lahko
Bivša agentica tajne službe objasnila kako odmah otkriti lažljivca
AUTOR: Faktor
10.06.2024. u 21:42
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - The Diary Of A CEO
Evy Poumpouras, bivša agentica i poligrafski ispitivač američke tajne službe, nedavno je prilikom gostovanja u podcastu "The Diary of a CEO" otkrila nekoliko zanimljivosti o prepoznavanju lažljivaca tokom ispitivanja. Otkrila je i da postoji jedna ključna stvar koju osumnjičeni često rade.
Tim se povodom prisjetila jednog čovjeka koji je uhvaćen u postavljanju skimmer uređaja na bankomate kako bi krao podatke s kartica. Evy je ispričala da je ovaj čovjek bio nevjerovatno smiren čak i kad bi mu bila prikazana fotografija direktno povezana s njegovim djelom.
No često je ponavljao fraze poput "Kunem se Bogom", "Bog mi je svjedok" i "Bog zna da to nisam ja." Evy tvrdi da ove fraze često koriste osobe koje ne govore istinu.
- Kad god biste čuli da neko često spominje Boga kao svjedoka, znali ste da postoji problem. Zašto vam je potreban Bog da garantira za vas? Često smo imali ljude koji su dolazili s Biblijom ili krunicama. Kad god bismo to vidjeli u čekaonici, odmah smo znali da oni ne moraju na poligraf, da su sigurno krivi - ispričala je. 
No Poumpouras je istakla da detektori laži ponekad pogriješe pa se u tom slučaju njihovi rezultati na sudu ne prihvaćaju. Zbog toga, smatra, treba pažljivo analizirati sve okolnosti i ponašanja osumnjičenih.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.