open-navfaktor-logo
search
Istraživači tvrde
Ovo je nabolje doba dana za vježbanje da biste sagorjeli masnoće
Analiza rezultata otkrila je da su sudionici koji su vježbali prije doručka sagorjeli dvostruko veću količinu masti u odnosu na one koji su vježbali nakon doručka
20.10.2019. u 18:58
get url
text

Pronalazak vremena za vježbanje tokom dana za mnoge je velika borba, ali sada nova studija sugerira da bi malo ranije buđenje moglo biti ključno u tome.

Istraživači sa Univerziteta Bath i Birmingham otkrili su da vam vježbanje prije doručka može pomoći da sagorite više masti.

Naučnici su tokom šest sedmica pručavali 30 muškaraca koji su bili pretili ili imali prekomjernu tjelesnu težinu. Neki od njih su vježbali prije doručka, drugi nakon jutarnjeg obroka, a treća grupa nije mijenjala svoj stil života.

Analiza rezultata otkrila je da su sudionici koji su vježbali prije doručka sagorjeli dvostruko veću količinu masti u odnosu na one koji su vježbali nakon doručka.

Dr. Javier Gonzalez, koji je vodio istraživanje, kazao je da "iako ovo nije imalo mnogo utjecaja na gubitak kilograma, drastično je poboljšalo njihovo ukupno zdravlje".

- Grupa koja je vježbala prije doručka povećala je sposobnost reagiranja na inzulin, što je veoma neobično, s obzirom na to da su obje grupe koje su vježbale izgubile sličnu težinu i stekle sličnu kondiciju. Jedina razlika je bila u vremenu unosa hrane - kazao je.

Istraživači sugeriraju da osobe, koje ne jedu tokom noći, ujutro imaju nižu razinu inzulina, zbog čega tijelo koristiti više masti kao gorivo.

Međutim, istraživači naglašavaju da je ovaj učinak testiran samo na muškarcima, te da je potrebno uraditi dodatne studije koje će uključivati i žene, kako bi se ovi nalazi potvrdili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.