open-navfaktor-logo
search
New York
Zasjeda Generalna skupština UN-a, očekuje se izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici
AUTOR: M. R. S.
23.05.2024. u 15:51
get url
text
Generalna skupština UN-a/Potočari
Generalna skupština UN-a/Potočari
U Generalnoj skupštini UN-a održava se sjednica na kojoj bi trebala biti izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici. 
Inicijatori teksta Rezolucije su bile Njemačka i Ruanda. Vlada Crne Gore je podnijela amandmane na tekst.
Rezolucijom se predviđa, između ostalog, da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.
Za izglasavanje je potrebna većina članica. Nema mogućnosti veta. 
17.08 Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata istakao je da je beba Fatima Muhić bila najmlađa "od više od 8.000 bosanskih Muslimana koji su ubijeni tih mračnih dana".
- Bila je stara samo dva sata. Ono što se desilo bio je genocid, žrtve zaslužuju poštovanje i zaključak - dodao je. 
Naglasio je da se sjećanje na Srebrenicu ne smije iskoristiti u političke svrhe ni produbljivanje podjela, te da će zato UAE biti suzdržani.
I predstavnici Angole su najavili da će biti suzdržani, a Konga da će biti protiv.
- Generalna skupština ne treba zanemariti da se dešava genocid u Kongu. Više od 11 miliona  je mrtvih. Ovo traje više od 30 godina. Čini se da imaju samo suosjećanje prema Srebrenici. Nadam se da će ova Generalna skupština poduzeti pravedan stav - navo je predstavnik Konga.
17.03 Predstavnica Egipta je rekla da se protivi načinu donošenja rezolucije, navodeći da je bilo ishitreno i da to dovodi u pitanje stvarnu namjeru.
16.59 Predstavnik Nikaragve je kazao da su oduvijek osuđivali zločine, ali da u Generalnoj skupštini postoji dvostruki standard. 
- Rezolucija koja ne uživa konsenzus u BiH i neće podržati pomirenje u regiji... Naši preci bili su vidljivi zapadnom svijetu dok su izvršili invaziju, izbrisali milione ljudskih lica sa zemlje. Trenutno se vrši genocid protiv palestinskog naroda, a one evropske zemlje, koje poriču šta se dešava, podržavaju Rezoluciju - stava su iz Nikaragve. 
16.54 Predstavnik Venecuele je "kategorički odbacio sve strašne zločine koji su počinjeni, bez obzira gdje i kada".
- Energično se suprotstavljamo nekažnjivosti i podržavamo inicijativu - dodao je. 
16.52 Predstavnik Kube rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum omogućio da se zaustavi rat u BiH, te da je odgovornost Generalne skupštine da doprinese promociji mirne i multietničke BiH. 
- Ne treba ugroziti regionalnu političku stabilnost i zato Kuba odbija tekst - dodao je. 
16.50 Predstavnik Azerbejdžana je rekao da neće moći podržati. 
16.46 Predstavnik Namibije se obraća i pojašnjava zašto će biti suzdržani iako se u Srebrenici desio genocid. 
- Ono što se desilo u Srebrenici je genocid. Ono što se desilo u Ruandi je genocid, ono što se desilo u Njemačkoj uz holokaust je genocid, ono što se dešava u Gazi danas je genocid. Ono što se desilo u mojoj zemlji je genocid. Toliko je bilo genocida koji se i danas odvijaju širom svijeta. Namibija će ostati suzdržana (u glasanju o Rezoluciji) jer moramo sveobuhvatno razgovarati o genocidu - rekao je. 
16.40 Obraća se predstavnik Kine Fu Cong, koji je kazao da se "sukob koji se desio u BiH tamna strana historije". Rekao je da neće podržati Rezoluciju.
16.28 Obraća se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji se "obrušio" na Njemačku. 
- Na početku obraćanja želim raskrinkati lažno opravdanje za usvajanje Rezolucije. Prije nego je počela sjednica poklonio sam se svim žrtvama sukoba u Bosni, i srpskim i bošnjačkim. Teško je govoriti nakon Njemačke, koja vjeruje da je njeno pravo nepogrješivo da moralno pridikuje onim koji se s njom ne slažu. 
Ovo je ispolitizirana Rezolucija. Zašto se usvaja? Prvo, Njemačka je govorila o pojedinčanoj pravnoj odgovornosti, pomenula izmjene Crne Gore. Ako je tako zašto se usvaja. Pojedinačna odgovornost je već osigurana kroz optužnice i presude. Drugo pitanje, govorili su o pomirenju. Donosi li ova Rezolucija pomirenje. Ne donosi ni u Bosni ni u regiji.
Pitam Njemačku zašto su skrivali pripreme Rezolucije - rekao je Vučić. 
Tvrdi da će usvajanjem Rezolucije biti produbljene podjele. 
- Pitam arogantne zašto ste morali vršiti pritisak zadnjih dana na države članice protiv jedne male zemlje. Zašto ste im prijetili - rekao je Vučić, ponovivši ono što je govorio posljednjih dana, da će Rezolucija "otvoriti Pandorinu kutiju". Na kraju je rekao predsjedavajućem Generalne skupštine da mu želi pokloniti zastavu Srbije.
Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN-a
16.18 Trenutno stalna predstavnica Njemačke u UN-u Antje Leendertse drži uvodnu riječ i predstavlja nacrt Rezolucije, te pojašnjava razloge podnošenja inicijative za njeno usvajanje i traži podršku. 
Podsjetila je da se prije skoro 30 godina desio genocid u Srebrenici, kada je ubijeno najmanje 8372 Bošnjaka.
- Privilegija mi je da predstavim Nacrt Rezolucije u ime Njemačke i Ruande. Naša je inicijativa da se oda počast žrtvama... Lažne optužbe protiv Rezolucije su širene. Ova Rezolucija nije usmjerena ni protiv koga, ni protiv Srbije koja je cijenjena članica. Usmjerena je protiv počinioca zločina - istakla je, između ostalog, Leendertse.
16.14 Počela je Generalna skupština UN-a. Očekuje se da prvo stalna predstavnica Njemačke u UN-u Antje Leendertse drži uvodnu riječ i objasni razloge podnošenja inicijative za usvajanje Rezolucije.
Ovo je tekst Rezolucije: 
U preambuli teksta navodi se da je "krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini".
U tekstu Rezolucije se navodi da Generalna skupština UN-a napominjući da će se 2025. godine obilježiti trideseta godišnjica genocida u Srebrenici, u kojem je izgubljeno najmanje 8.372 života, hiljade raseljenih, porodice i zajednice razorene:
- Odlučuje 11. juli odrediti Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine;
- Osuđuje bez zadrške svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i putem svojih obrazovnih sistema, razvojem odgovarajućih programa, također u sjećanje, prema sprječavanju poricanja i iskrivljavanja te pojave genocida u budućnosti;
- Također, osuđuje bez zadrške radnje kojima se veličaju oni koji su osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid na međunarodnim sudovima, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici;
- Naglašava važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovog dostojnog pokopa, te poziva na nastavak procesuiranja onih počinitelja genocida u Srebrenici koji još nisu izvedeni pred lice pravde;
- Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, prema potrebi, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida, uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde;
- Moli glavnog sekretara UN-a da uspostavi program za informiranje pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije", započinjući svoje aktivnosti pripremama za tridesetu godišnjicu 2025. godine, a također moli glavnog sekretara da ovu Rezoluciju stavi na znanje svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva radi odgovarajućeg obilježavanja;
- Poziva sve države članice, organizacije sistema UN-a, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike, da obilježe Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u spomen i čast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće aktivnosti obrazovanja i podizanja svijesti javnosti.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.