open-navfaktor-logo
search
Promotivni tekst
Je li Sara stigla u vašu ulicu?
Birajte ime djetetu tako kao da će se jednog dana neka ulica zvati po njemu. Tako je glasio savjet pjesnika Duška Radovića roditeljima koji su trošili brojne dane na lijep, zahtjevan i odgovoran zadatak kao što je odabir imena za dijete.
11.02.2020. u 12:22
get url
text

Možda u našoj zemlji još nijedna gradska ulica nije dobila naziv po nekoj poznatoj i uglednoj ženi imena Sara, ali skoro da nema ulice u kojoj ne stanuje barem jedna.

Toliko je popularno da ćete Saru pronaći u tuzlanskim Stupinama, pored Starog mosta u Mostaru, u banjalučkom Šeheru, na obalama Une, u pregrađima Brčkog i Sarajeva, na ulicama Čapljine, Višegrada, Travnika, nadomak Kreševa... Sara je jedino ime koje se našlo na listi pet najpopularnijih ženskih imena u oba bh. entiteta. I po tome je posebno.

Od 2010. godine Sara je jedno od najpopularnijih ženskih imena u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Podgorici, Banjoj Luci i Sarajevu, povezujući na taj način i velike gradove regije.

I tu se priča o popularnosti imena Sara ne završava. Ovo ime dijele brojne djevojčice, djevojke i žene u cijelom svijetu. Ono je zastupljeno među svim kontinentima, državama, rasama, jezicima, religijama i kulturama. Kako sad, tako i stoljećima unatrag.

Priče o Sari možete naći i u svetim knjigama nekih od najvećih svjetskih religija, te brojnim bajkama za djecu. Porijeklo imena Sara je hebrejsko i izvedeno je od riječi Sarai, što znači kneginjа, vladarica te žena visokog ranga. Na arapskom znači ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna. Sara je, također, posebna i odvažna. Sigurno je već stigla i u vašu ulicu. Jeste li je vidjeli?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.