open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Na Aerodromu Sarajevo realiziran prvi let iz Geteborga kompanije Ryanair
AUTOR: Fena
02.04.2024. u 11:27
get url
text
FOTO: Turistička zajednica KS
FOTO: Turistička zajednica KS
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jutros je uspješno realiziran prvi let kompanije Ryanair na relaciji Getoborg – Sarajevo, kojim su u glavni bh. grad doputovla 194 putnika. 
Aviodestinaciju sa švedskim gradom realizirali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, putem zajedničkog javnog poziva o subvencioniranju aviosaobraćaja u KS.
Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić kazao je na press konferenciji  da je uspostavljena saradnja sa Ryanairom nakon više od 12 mjeseci razgovora i da je ovo samo početak.
- Otvaranjem novih  direktinih aviolinija mi stavramo mogućnosti dolaska još više turista u KS, a i mi koji ovjde živimo možemo da putujemo. Ryanair je jako interesantan u ovom segmentu, zato što je to najveća niskobudžetna  kompanija možda na svijetu i u Evropi. Naš krajnji cilj je  da ta  kompanija u budućnosti ovdje ima svoju bazu. Što se  tiče  stanovišta turizma mi bilježimo konstantan rast,  samo za prva dva-tri mjeseca ove godine imamo zantno povećan broj dolazaka i noćenja u KS – kazao je Fazlagić.
Najavio je da trenutno rade na raspisivanju  međunarodnog  javnog  poziva za nove  aviolinije koji će obuhvatiti 2025. i 2026. godinu, te da će uraditi sve da pored Ryanara dođu i druge aviokompanije koje bi povećale broj destinacija.
Direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Vedrana Vikić kazala je da u narednim danima, u okviru ljetnog reda letenja, očekuju  i realizaciju ostalih aviooperacija sa pet, također atraktivnih evropskih destinacija.
-  Ovo je rezultat zajedničke uspješne saradnje Turističke zajednice KS i Međunarodnog aerodroma Sarajevo kao i Vlade KS i Ministarstva privrede KS. Svi skupa smo uložili veliki trud kako bi se realizirao ovaj projekat vazano sa subvencionoranje aviolinija, a sve sa ciljem proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. Međunarodni aerodrom Sarajevo je obogatio svoju mrežu destinacija i vjerujem da smo na ovaj način ispunili potrebe i očekivanja naših putnika – kazala je Vikić.
Dodala je da je ovo je samo početak uspješne zajedničke suradnje i vjeruje da će u narednom periodu putnike ukoro moći obradovati sa još novih destinacija iz Sarajeva.
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je u novembru 2023. godine to najavio da će Ryanair od aprila 2024. uvesti pet direktnih aviolinija iz Sarajeva, za Brisel, Geteborg, London,  Memingen i Milano. Prema planu, obavljat će se preko 20 letova sedmično te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.