open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Vojna analiza: Ukrajinci pružaju fanatičan otpor u Mariupolju, koliki su ruski gubici
Ruske okupacione trupe jučer su nakon skoro mjesec dana intenzivnih borbi i velikih gubitaka uspjele da se probiju do centra Mariupolja.
25.03.2022. u 11:20
get url
text

Gradska vlast u Mariupolju se potom izvukla izvan grada, tako da je zauzimanje grada sada samo pitanje vremena, iako Ukrajinci i dalje pružaju fanatičan otpor. Teritorija koju kontrolišu svakim satom je sve manja. Sa druge strane svijet nikada neće saznati koliko su strašne razmjere ruskih gubitaka zaista bile u Mariupolju.

VEZANI TEKST - Rusi otimaju ukrajinske civile, u Mariupolju ljudi umiru od gladi

Nakon što se rat jednog dana završi, ukrajinski otpor u Mariupolju, pao on ili ne, će se mjeriti kao jedan od najvažnijih događaja u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Taj dugotrajni otpor je dobro poremetio dalje odvijanje ruskih operacija na južnom sektoru fronta i omogućio Ukrajincima da se nakon početnih neuspjeha i gubitka velikih urbanih centara konsoliduju i stabilizuju odbranu i da se pripreme za dalje rusko napredovanje.

U prilog toj tvrdnji govori i činjenica da su Ukrajinci jučer prema agencijskim vijestima, teško oštetili ruski desantni teretni brod koji je bio usidren u okupiranoj luci Berdjansk koji je na kraju i potopljen. Prema još nepotvrđenim informacijama Ukrajinci su izveli vještu sabotažu ili su brod pogodili sa balističkim projektilom OTR-21 Tochka U, nakon čega je požar zahvatio još dva ruska desantna teretna broda također usidrena u luci. Pretpostavlja se da se na brodovima nalazila veća količina borbenog materijala koji je u najmanje jednom brodu uništen u požaru povlačeći to teretno plovilo na dno lučkog pristaništa. Ova diverzija će sasvim sigurno usporiti rusko osvajanje Mariupolja, jer su ti brodovi dovukli neophodnu logistiku za dalje ruske operacije na južnom sektoru fronta.

Na kijevskom frontu Ukrajinci nisu imali daljih teritorijalnih osvajanja, pametno su iskoristili ograničen uspjeh svog kontranapada i sada rade na procjeni situacije i pripremi daljih napada, upravo ono što Rusi ne rade dobro. Ono što su Ukrajinci sasvim sigurno uspjeli je da poremete rusko napredovanje prema Kijevu i da natjeraju Ruse u defanzivu, što je nezamislivo u Kremlju. Međutim, važnije od svega navedenog je činjenica da su Ukrajinci pokazali sposobnost da organiziraju precizan, dobro vođen i efikasan kontranapad sa kojima u nastavku rata mogu osujetiti skoro svaki ruski napad nanoseći im veće gubitke u samom napredovanju prije nego ruske jedinice dođu u borbeni dodir sa prvom linijom ukrajinske odbrane.

Tako oslabljeni Rusi nikada neće imati dovoljnu ofanzivnu moć koja im je prijeko potrebna da slome ukrajinsku odbranu, bar ne na tom djelu fronta gdje Ukrajinci vrše takve akcije. Sličnu taktiku tzv. taktiku slabijeg je primjenjivala i Armija RBiH u agresiji na našu zemlju koja je i u odbrani i u napadu uzurpirala neprijateljsku pozadinu sa manjim ili većim jedinicama koje su pravile haos u neprijateljskoj pozadini i organizaciji fronta i uspješno se izvlačile iz borbe ili se spajale sa jedincima u napadu.  

Kako bi popustili pritisak Ukrajinaca kod Kijeva, Rusi su aktivirali ratište kod Černjihova, pokušavajući opet bezuspješno da se približe centru ovoga grada na manje od 10 km gdje se nalaze još od početka invazije. Kod Harkova ratište se također aktiviralo sve sa ciljem da se za Ruse promijeni situacija zastoja koja opet nije izmijenjena. Ukrajinci su nanijeli teške gubitke ruskim snagama 54. Tenkovske brigade kod Harkova, a Rusi su se osvetili granatiranjem konvoja humanitarne pomoći za Harkov ubivši šest i ranivši 15 ljudi. Na istočnom odsjeku fronta u Donbaskoj uvali Rusi su vršili napade prema Rubežnjem i Popasnoj, zatim Avdiivki i Marianki opet bez nekog naročitog uspjeha i pomjeranja fronta. Na jugozapadnom djelu južnog bojišta od Hersona prema Mikolajivu nije bilo značajnijih ofanzivnih dejstava, ali je ruska strana prijavila partizanske aktivnosti Ukrajinaca u okolini Hersona.

VEZANI TEKST - Biden: SAD će poslati Ukrajini oružje i opremu vrijednu milijardu dolara

U međuvremenu u Briselu se održava samit NATO-a na najvišem nivou gdje je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao za CNN kako misli da je malo vjerovatno da će biti rata između Rusije i Saveza. Međutim, rekao je kako je situacija na terenu u Ukrajini "izuzetno nepredvidljiva" i da je NATO suočen s novom stvarnošću i mora biti spreman na duge staze. Američki predsjednik Joe Biden je nakon sastanka izjavio da su se SAD-e obavezale pružiti više od dvije milijarde dolara vojne opreme Ukrajini i više od milijardu dolara humanitarne pomoći za više od 3,5 miliona izbjeglica iz Ukrajine i milionima drugih građana pogođenih ratom u Ukrajini.

NATO i evropski saveznici ujedinjeni su u podršci Ukrajini vojnom i humanitarnom pomoći, rekao je, kao i u nametanju "najznačajnijeg režima ekonomskih sankcija ikada" kako bi se "osakatila" ekonomija Vladimira Putina. Rekao je i da SAD-e najavljuju nove sankcije protiv 400 ruskih pojedinaca i subjekata, uključujući 300 članova Dume, kao i oligarhe i tvrtke koje "pokreću rusku ratnu mašinu". Također je naglasio kako bi želio vidjeti da se Rusija ukloni iz G20, ali ako to nije moguće, onda bi Ukrajina trebala prisustvovati kao promatrač.

Na Zapadnom Balkanu ništa novo. Dok Željana Zovko sa hrvatskim medijima slavi, jer je u najvažniji EU dokument nakon Ugovora iz Maastrichta "Evropski strateški kompas" na mala vrata uvela zaštitu konstitutivnosti Hrvata u BiH, njihov lider Dragan Čović u stilu srebrnih vatrenih sa Mundijala upravo u Rusiji 18' zabija autogol Hrvatskoj pod rašlje odbijajući da u Parlamentu BiH glasa za rezoluciju o osudi ruske invazije na Ukrajinu i uvođenje sankcija za Rusku Federaciju stavljajući se tako otvoreno na stranu ruskih satelita. HDZBiH nikako da se otme iz Dodikovog i Putinovog zagrljaja, a Hrvatska nikako da se prestane miješati u unutrašnje stvari BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.