open-navfaktor-logo
search
Ugovori ništavni
Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo Arcelor Mittal Zenica s 350.000 KM zbog sklapanja zabranjenog sporazuma
Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine kaznilo je kompaniju "Arcelor Mittal" Zenica s 350.000 KM zbog sklapanja zabranjenog sporazuma. Istim rješenjem kažnjena je firma "Inspekt RGH" Sarajevo sa 80.000 KM.
11.12.2023. u 07:56
get url
text

Konkurencijsko vijeće BiH utvrdilo je su ove dvije firme zaključivanjem ugovora spriječile, ograničile i narušile konkurenciju na tržištu kontrole kvaliteta uglja za koksovanje pristigle u Carinski terminal Zenica za potrebe "Arcelor Mittala", jer su dogovaranjem cijene koja je manja od one koju je propisala Vlada FBiH zaključile zabranjeni sporazum.

Sklopljeni ugovori su vezani za kontrolu kvalitete uglja pristigle u Carinski terminal Zenica za potrebe "Mittala", a Konkurencijo vijeće BiH ih je proglasilo ništavnim.

Kako je pojašnjeno u rješenju nedavno objavljenom u Službenom listu Bosne i Hercegovine, ponude su dostavile tri firme, i to "Inspekt", zatim "Samir Inspekt" koja se i obratila Konkurencijskom vijeću, te "Herkon" iz Mostara.

Preduzeće "Inspekt RGH" je ponudilo popust od 30 posto na visinu naknade za vršenje kontrole kvaliteta uglja za koksovanje po pošiljci (vagonu), "Herkon" je ponudio popust od deset posto, a "Samir Inspekt" je ponudio besplatnu inventuru zaliha u vrijednosti od 11.000 plus PDV.

Kompanija "Arcelor Mittal Zenica" ugovor je sklopila sa "Inspektom" na period od 1. aprila 2021. godine do 31. marta 2022., gdje je dat popoust od 30 posto, da bi potom bio zaključen novi ugovor od 1. aprila 2022. gdje je dat popoust od 45 posto.

Konkurencijsko vijeće BiH je utvrdilo da su time zaključeni zabranjeni sporazumi jer je "Mittal" prihvatio ponuđenu cijenu koja je niža za 30, odnosno 45 posto od cijene koja je propisana odlukom Vlade FBiH.

- Visina i način plaćanja cijene su određeni od strane Vlade FBiH kroz Odluku o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kvalitete određenih proizvoda pri uvozu, to obveznik ne može samovoljno mijenjati odnosno umanjivati ili uvećavati cijenu koju je davalac usluge definisao, a na njega kao pravno lice prenio ovlaštenje da vrši uslugu koja je iz domena njegove djelatnosti – naveli su iz Konkurencijskog vijeća BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.