open-navfaktor-logo
search
Jelovnik vladarice
Nimalo dekadentan: Ovo su namirnice koje kraljica Elizabeta jede svaki dan
Ponekad kraljica preskoči pahuljice za doručak i počasti se kajganom. Više voli jaja s tamnom ljuskom jer smatra da imaju bolji okus
11.06.2019. u 14:01
get url
text

Kada pomisle – kako se hrani kraljevska porodica, mnogima odmah padaju na pamet fazani, prepelice, jastozi, i mnoge druge, običnom svijetu, nedostupne namirnice.

No, jelovnik najdugovječnije britanske vladarice Elizabete, koja je nedavno proslavila 93. rođendan, poprilično je jednostavan i vrlo sličan mnogima od nas.

Evo kako izgleda:

Čaj

Britanska kraljica dan počinje uz šoljicu vrućeg earl grey ili darjeeling čaja, kojem dodaje malo mlijeka, ali nikako šećera. Uz jutarnji čaj dolazi i neizostavan pladanj čajnih kolačića s kojima se Elizabeta zasladi prije odlaska na doručak.

Žitne pahuljice

Možda će vas iznenaditi, ali kraljica doručkuje žitne pahuljice. Navodno ih jede iz plastične zdjele, a ne iz skupocjenog villeroy and boch posuđa izrađenog po narudžbi za kraljevsku porodicu.

Kajgana

Ponekad kraljica preskoči pahuljice za doručak i počasti se kajganom. Više voli jaja s tamnom ljuskom jer smatra da imaju bolji okus. Ukoliko se osjeća naročito otmjeno tog jutra, možda će zahtijevati da joj se uz jaja servira dimljeni losos i par listića svježe ribanog tartufa.

Jagode

Elizabeta nije postala najdugovječnija osoba na čelu britanske krune jedući brzu hranu. Štaviše, vrlo je pažljiva prema svome zdravlju. Voli jesti svježe voće iz vlastitog vrta. U dvorcu Balmoral, gdje provodi ljetne praznike, na raspolaganju su joj prekrasni grmovi malina, ogrozda i jagoda, a seosko imanje Sandringham okruženo je sa 70 jutara stabala jabuka. Navodno su joj ipak najdraže jagode i breskve koje se uzgajaju u stakleniku dvorca Windsor.

Voćne pogačice

Kraljica nikad ne pije popodnevni čaj bez pladnja svježe pečenih voćnih pogačica. Premda zahtijeva da budu servirani uz čaj, njen bivši glavni kuhar sumnja da ih kraljica zapravo ne voli jer ih nikada ne pojede.

Sendviči

Kraljica uvijek zahtijeva da se uz popodnevni čaj serviraju barem dvije vrste sendviča. Obično sendviči sadrže krastavce, dimljeni losos, jaja s majonezom, šunku i senf ili tunu. Kad je u pitanju hljeb, podjednako su zastupljeni bijeli i onaj od cjelovitih žitarica – obavezno narezani na tanke kriške.

"Jam pennies" ili prhki kolačići s džemom

Prava poslastica uz čaj za kraljicu su ovi omiljeni kolačići iz djetinjstva. Zovu se jam pennies jer su punjeni džemom od kupina, a veličinom podsjećaju na britanski novčić - peni.

Riba

Kad nema goste na večeri, njeno veličanstvo voli jednostavnu hranu, poput porcije ribe pečene na roštilju i povrće kao prilog. Omiljeno jelo joj je riba list sa špinatom kuhanim na pari.

- Može dobiti šta god joj padne na pamet, ali pojest će samo malo ribe i špinata. Svoje dobro zdravlje i vitalnost vjerovatno može zahvaliti činjenici da je vrlo disciplinirana osoba - tvrdi njen bivši kuhar.

Pašteta

Naravno, ne bilo kakva, nego vrlo otmjena pašteta na vrhu je liste omiljenih jela kraljice Elizabete. Radi se o fenomenalnoj kombinaciji tri okusa: dimljenog lososa, dimljene pastrmke i dimljene skuše, a sve posluženo na filetima dimljenog lososa. Ovo raskošno jelo poslužuje se uz poseban tost hljeb i namaz od hrena.

Nedjeljno pečenje

Naravno, i u kraljevskoj palati sedmica završava tradicionalnim britanskim nedjeljnim pečenjem – glavnim jelom pripremljenim od mesa i krompira u kombinaciji s jorkširskim pudingom, povrćem i umakom za pečenje.

- Ne voli polupečeno meso, kraljica voli da je pečenje koje jede – pečeno – kažu članovi njenog osoblja.

Čokoladna torta

Komad čokoladne torte njen je porok. Od svojih kuhara traži da joj za rođendan pripreme čokoladnu tortu po receptu koji je osmislio kuhar kraljice Viktorije, a kraljevska porodica ga i danas redovno koristi u svečanim prilikama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.