open-navfaktor-logo
search
Privedeno 25 ljudi
Ostavka šefa policije Tel Aviva izazvala proteste i sukobe širom Izraela
Ostavka šefa policije u Tel Avivu Amija Esheda izazvala je proteste i sukobe širom zemlje u srijedu, posebno u Tel Avivu.
06.07.2023. u 10:22
get url
text

Najavljujući svoju ostavku na konferenciji za novinare Eshed je naveo kao razlog pritisak ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, koji je rekao da nije ispunio očekivanja Ministarstva jer nije doveo u pitanje pravila, protokole, organizacionu strukturu i kulturu.

- Plaćam visoku cijenu za sprečavanje građanskog rata - rekao je on.

Eshed je ranije bio smijenjen zbog blage intervencije tokom višemjesečnih protesta u Tel Avivu protiv vladine pravosudne reforme, ali ga je kasnije Ben-Gvir vratio na dužnost.

FOTO: AA

Eshed je rekao da su imali opciju da nasilno otvore autoput Ayalon, glavnu arteriju Tel Aviva koju su blokirali demonstranti, dodajući da je odlučio da ne preduzima taj korak.

Ubrzo nakon Eshedove izjave o ostavci, hiljade ljudi preplavile su ulice Tel Aviva u znak protesta. Demonstranti su satima blokirali autoput Ayalon u oba smjera, noseći izraelske zastave i paleći vatre i vatromet na cesti.

Izraelska policija intervenisala je koristeći vodene topove.

Došlo je i do sukoba kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz gužvu nakon što je zaglavio u saobraćaju.

Demonstracije u zapadnom Al-Qudsu (Jerusalimu) bile su koncentrisane oko Pariskog trga, koji se nalazi u blizini rezidencije premijera Benjamina Netanyahua.

Prema izvještajima izraelskih medija, protestne grupe okupile su se na oko 30 lokacija širom zemlje. Policija je privela najmanje 25 osoba, među kojima 15 u Tel Avivu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.