open-navfaktor-logo
search
Obavještajni podaci
SAD upozorio saveznike o ruskoj svemirskoj prijetnji
Sjedinjene Američke Države su obavijestile Kongres i saveznike u Evropi o novim obavještajnim podacima u vezi s ruskim nuklearnim sposobnostima koje bi mogle predstavljati međunarodnu prijetnju, rekao je za Reuters izvor upućen u to pitanje.
15.02.2024. u 08:12
get url
text

Nove sposobnosti, povezane s ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, ne predstavljaju hitnu prijetnju Sjedinjenim Državama, rekao je izvor.

Obavještajni podaci izašli su na vidjelo nakon što je zastupnik Mike Turner, republikanski predsjedavajući obavještajnog odbora Zastupničkog doma SAD-a, izdao neobičnu i zagonetnu izjavu u srijedu upozoravajući na "ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

Izvori su kasnije rekli da se upozorenje odnosilo na ruske mogućnosti u svemiru, u vezi sa satelitima. Jedan od izvora je rekao da je problem ozbiljan, ali nije povezan s aktivnom sposobnošću niti bi trebao biti razlog za paniku.

- Zahtijevam da predsjednik Biden skine tajnost sa svih informacija u vezi s ovom prijetnjom kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o akcijama potrebnim za odgovor na ovu prijetnju - naveo je Turner u saopćenju, ne dajući dodatne informacije.

Pozivajući se na sadašnjeg i bivšeg američkog zvaničnika, New York Times je ranije objavio da su novi obavještajni podaci povezani s pokušajima Rusije da razvije svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje. ABC News je ranije izvijestio da obavještajni podaci imaju veze s takvom sposobnošću. Sadašnji i bivši zvaničnici rekli su da nuklearno oružje nije u orbiti.

Turnerova izjava objavljena je u jeku debate u Kongresu o tome kako bi se Sjedinjene Države trebale nositi s globalnim prijetnjama od Rusije i drugih rivala, pri čemu sigurnosni jastrebovi pozivaju na veće globalno uključivanje, a neki zakonodavci koji su najbliži bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu zalažu se za više izolacionistički pristup "Amerika na prvom mjestu" u svjetskim poslovima.

Rusija je u četvrtak odbacila upozorenje Sjedinjenih Država o novim ruskim nuklearnim kapacitetima u svemiru, nazvavši ga "zlonamjernom izmišljotinom" i trikom Bijele kuće s ciljem da natjera američke zakonodavce da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da neće komentarisati suštinu izvještaja dok Bijela kuća ne otkrije detalje. Međutim, rekao je da je upozorenje Washingtona očigledno pokušaj da se Kongres natjera da odobri više novca.

- Očigledno je da Bijela kuća pokušava, na prevaru, da ohrabri Kongres da glasa o nacrtu zakona o dodjeli novca, to je očigledno - rekao je Peskov, a prenosi TASS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.