open-navfaktor-logo
search
Počinili 13 masakara
U napadima za genocid optuženog Izraela na Gazu u posljednja 24 sata ubijena 124 Palestinca
Najmanje 124 Palestinca su ubijena, a 210 ih je povrijeđeno u posljednja 24 sata u napadima za genocid optuženog Izraela na opkoljeni Pojas Gaze, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja blokirane enklave.
04.03.2024. u 10:35
get url
text

- Izraelski okupatori počinili su 13 masakara nad porodicama u Pojasu Gaze, ubivši 124 osobe i povrijedivši 210 tokom protekla 24 sata - navodi se u saopćenju ministarstva.

Dodaje se da su mnogi ljudi i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu da dođu do njih.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.534 ljudi i povrijedivši 71.920.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.