open-navfaktor-logo
search
Svjedočile žrtve
Protest u Vukovaru: Okupljeni traže kažnjavanje ratnih zločinaca, izviždali Šeksa
Penava je tokom govora u jednom navratu spomenuo Vladimira Šeksa, jednog od najmoćnijih HDZ-ovaca, a na spomen Šeksovog imena, među okupljenima su se prolomili zvuci negodovanja i zvižduci
13.10.2018. u 19:05
get url
text

U Vukovaru je danas održan protest zbog neprocesuiranja ratnih zločina na kojem je hiljade učesnika iz cijele Hrvatske jasno poručilo kako od institucija Republike Hrvatske nakon 27 godina traže intenzivnije istrage i procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata na području Vukovara, ali i u ostatku zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je organizirao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji dolazi iz redova HDZ-a, stranke čiji vrh, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, ne podržava protest kao način iskazivanja nezadovoljstva radom državnih institucija: državnog odvjetništva, policije i pravosudnih tijela.

Organizatori su istaknuli kako protest nije uperen protiv Vlade, pa su u skladu s tim na okupljanju bili zabranjeni svi transparenti s političkim porukama. Okupljeni su većinom isticali hrvatske i stranačke zastave te zastave i grbove ratnih jedinica. 

Gradonačelnik Vukovara i organizator protesta Ivan Penava ukazao je u svom govoru na "sramotnu šutnju službene Hrvatske, njenih zvaničnika i institucija". 

- Kao država smo u ovih 27 godina jako zakazali kroz zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Zato svi snosimo odgovornost, ali najviše zvaničnici koji su obnašali vlast u proteklom vremenu - poručio je Penava.

Vukovarski gradonačelnik je predložio promjenu zakona koji se tiču istraživanja i procesuiranja ratnih zločina, tako da budu prilagođeni tadašnjem vremenu i prostoru, osnivanje specijaliziranog suda i odjela za odvjetništvo te tim za istraživanje s posebnim ovlastima u postupanju po posebnim zakonima, osnivanje komisije za istinu, te onemogućavanje da se za zločine počinjene na hrvatskom tlu nad hrvatskim državljanima sudi izvan Hrvatske.

Penava je tokom govora u jednom navratu spomenuo Vladimira Šeksa, jednog od najmoćnijih HDZ-ovaca, a na spomen Šeksovog imena, među okupljenima su se prolomili zvuci negodovanja i zvižduci, javlja Index.hr.

Okupljenima su svjedoci ubistava i mučenja u srpskim logorima uživo ili videom prikazanom preko velikog platna ispričali dijelove svojih ratnih svjedočanstva, ali i svoja kasnija iskustva kada su pokušali od hrvatskih institucija zatražiti da se pokrene istraga i procesuiranje zločinaca.

-Već 27 godina tjeraju nas da živimo među svojim zlostavljačima. Da gledamo one koje smo gledali dok su nas tukli, silovali i iživljavali se nad nama na nezamislive i neljudske načine - kazao je Pavle Vukas, bivši borac i zatočenik srpskog logora.

- Vrijeme je da dignemo glavu i zatražimo reakciju naše države, da svojim gradom možemo hodati bez grča u želucu - poručio je Vukas.

Vukas je kazao kako žrtve dobro znaju imena svojih mučitelja, od kojih neki žive u Vukovaru, ustvrdio je, istaknuvši kako vukovarske žene na ulici susreću svoje silovatelje.

Putem videa je svjedočila žena žrtva silovanja u vukovarskom Veleprometu koja je kazala kako zna puno žena koje su prošle istu priču, ali da šute.

-Ja sam se vratila u Vukovar, susrećem ih na ulici. Užasno mi je, grozno, pljunem, udarala sam ih kišobranom, triput sam se liječila, ali izdržala sam zbog svoje djece - kazala je.

Kroz logore koje je popisao Crveni križ prošlo je 30.000 logoraša, a tristotinjak ih je u njima smrtno stradalo, poručeno je na skupu, kao i da je u nepriznatim logorima, od kojih je jedan i Ovčara, stradalo oko 2.500 osoba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.