open-navfaktor-logo
search
Prekinuli veze
Izrael zabranio španskom konzulatu u Jerusalemu da pruža usluge Palestincima
AUTOR: Anadolija
24.05.2024. u 11:39
get url
text
Israel Katz
Israel Katz
Izrael je u petak prekinuo veze između španskog konzulata u Al-Qudsu/Jerusalemu i Palestinaca sa okupirane Zapadne obale.
- Kao odgovor na špansko priznanje palestinske države i antisemitski poziv zamjenice premijera Španije ne samo da prizna palestinsku državu, već da 'oslobodi Palestinu od rijeke do mora' odlučio sam prekinuti vezu između predstavništva Španije u Izraelu i Palestinaca - rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.
Katz je dodao da je također odlučio "zabraniti španskom konzulatu u Jerusalemu da pruža usluge Palestincima sa Zapadne obale".
- Ako ova neupućena, mržnjom ispunjena osoba želi razumjeti šta radikalni islam zaista traži, trebala bi proučiti 700 godina islamske vladavine u Al-Andalusu, današnjoj Španiji - dodao je.
Zamjenica španskog premijera Yolanda Diaz je na kraju snimka objavljenog u četvrtak na društvenim mrežama objasnila da je potez Španije da prizna palestinsku državu 28. maja samo početak.
- Nastavit ćemo vršiti pritisak da branimo ljudska prava i okončamo genocid nad palestinskim narodom. Živimo u trenutku kada je raditi minimum istovremeno i herojski i nedovoljno - rekla je liderka koalicionog partnera španske vlade i zaključila:
- Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna.
Norveška, Irska i Španija najavile su u srijedu da će priznati Palestinu kao državu, a odluka stupa na snagu 28. maja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.