open-navfaktor-logo
search
Prebačen u Vojkoviće
Samardžija, kojeg su na Jahorini hapsili specijalci, ostaje iza brave
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je osumnjičenom Mladenu Samardžiji odredio jednomjesečni pritvor, potvrđeno je iz te pravosudne institucije. 
14.12.2023. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - Tužioci tvrde da imaju dokaz da je htio nauditi porodici inspektora; Samardžija: Prepao sam se sam sebe

Pritvor mu po ovom rješenju može trajati najduže mjesec, odnosno do 11. januara sljedeće godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor mu je određen zbog zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) i c) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 

Samardžija je osumnjičen za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca i krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

Samardžija, jedan od najtraženijih bjegunaca sa liste Europola, uhapšen je na Jahorini u okviru akcije "Tokio" zbog sumnje da se bavio preprodajom kokaina, potvrđeno je ranije u policiji RS-a.

Uhapsili su ga pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Europol je ljetos objavio ažurirarnu listu najtraženijih bjegunaca u Evropi, a na kojoj su se našla i dva državljanina Bosne i Hercegovine za kojima traga Slovenija. Jedan od njih je Samardžija koji je rođen 1990. godine, a dovodio se u vezu i sa međunarodnim kriminalnim grupama iz Crne Gore. Potjernicu za njim raspisala je Slovenija za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

- U okviru istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet koja je trajala duži period pod nadzorom Tužilaštva BiH, utvrđeno je da je M. S. nastavio da nakon bjekstva u BiH (čiji je državljanin) rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom opojnim drogama na području Evropske unije, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Crne Gore, te je samom istragom dokumentovan prijevoz i prodaja više od 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina - saopćeno je iz MUP-a.

U akciji "Tokio" sa pripadnicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet učestvovali su i policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antitetrorističke jedinice MUP-a i uz podrušku Europola, a oduzet je kilogram opojne droge kokain, 8.000 КM, 122.580 eura, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina marihuane , 20 komada metaka kalibra 9x19 mm i više vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.