open-navfaktor-logo
search
Suosnivač Applea
Kako je Steve Jobs prepoznavao jako inteligentne ljude
AUTOR: Faktor/Index.hr
07.06.2024. u 12:13
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - Ragni
Steve Jobs jednom je otkrio znak koji pokazuje da neko ima visoku inteligenciju, a njegova je izjava ponovo viralna. Ovaj vrlo inteligentan čovjek, koji je vodio firmu Apple, u jednom je govoru na Academy of Achievement u junu 1982. rekao:
- Memorija je važna. No važna je i mogućnost sagledavanja šire slike, kao da posmatrate grad s 80 spratova. I dok drugi ljudi pokušavaju shvatiti kako doći od tačke A do tačke B čitajući glupe male karte, vi jednostavno sve vidite ispred sebe - kazao je. 
Pokojni izvršni direktor i suosnivač Applea koristio je "pivski test" za intervjuiranje kandidata za tehnološkog diva. Naime, on je izvodio ljude u šetnju i na pivo da vidi hoće li dobro odgovarati njegovoj firmi.
Izvođenje potencijalnih zaposlenika u šetnju pomoglo bi im da se malo opuste, a kad bi Jobs kandidate doveo u pub, navodno bi im postavljao pitanja poput: "Kada si zadnji put nešto postigao?" ili "Šta si radio prošlog ljeta?"
On je jednostavno pokušavao bolje upoznati pojedinca. Jobsov cilj u intervjuiranju kandidata bio je pronaći najbolje od najboljih, "A-igrače", kako ih je jednom nazvao.
- Otkrio sam da, kada okupite dovoljno A-igrača, kada prođete kroz nevjerojatan posao pronalaženja tih A-igrača, oni stvarno vole raditi jedni s drugima. Zato što nikada nisu imali priliku to učiniti - objasnio je Jobs, koji je bio izvršni direktor, biznismen i dizajner firme Apple Inc. čiji je suosnivač.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.