open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine
Danas pada Vlada Kantona Sarajevo?
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici će raspravljati o prihvatanju ostavke premijera Nihada Uka, kao i razrješenju Vlade.
25.10.2023. u 07:56
get url
text

VEZANI TEKST - Uk podnio ostavku, počela rekonstrukcija Vlade KS

Većina koja je izglasala aktuelni saziv pokrenula je rekonstrukciju Vlade 9. oktobra kada je premijer Uk podnio ostavku. Uk će biti mandatar i novog saziva vlade. 

- Nakon što Skupština prihvati moju ostavku, predložit ću sastav nove vlade koja ima podršku nove skupštinske većine - kazao je tada na Facebooku.

Kako smo ranije pisali, do promjene će sigurno doći u najmanje tri resora. Bojan Bošnjak iz Naše stranke trebao bi doći na mjesto ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša umjesto Almira Bečarevića (Stranka za BiH).

Afan Kalamujić, aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Sarajevogasa (Za nove generacije) prijedlog je za ministra finansija umjesto Emira Dedovića (Stranka za BiH). Adna Bešić (Za nove generacije) trebala bi zamijeniti Pavla Krstića (Naša stranka) na mjestu ministra visokog obrazovanja.

VEZANI TEKST - Spahić: Imam sve kompetencije da budem ministar; Vranić: Predlažem ga, ja sam se "potrošio"

Također, vrlo izvjesno je i da s pozicije ministra zdravstva u KS odlazi Haris Vranić (Socijaldemokratska partija BiH).

Kako se u javnosti priča već mjesecima, Vranić je navodno pikirao mjesto direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". On je prije dva dana javno zamolio da se na sjednici Predsjedništva KO SDP-a Sarajevo prihvati njegov zahtjev da u novoj Vladi KS njegovo ime ne bude uopće razmatrano kao prijedlog starog / novog ministra zdravstva u Vladi KS. Za to mjesto predložio je Ademira Spahića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.