open-navfaktor-logo
search
Jerihonski zid
Izrael je znao za Hamasov plan napada prije više od godinu
Izraelski zvaničnici primili su Hamasov borbeni plan za teroristički napad 7. oktobra više od godinu prije nego što se to dogodilo, pokazuju dokumenti, e-mailovi  i intervjui.
01.12.2023. u 13:29
get url
text

No izraelski vojni i obavještajni dužnosnici odbacili su plan kao previše ambiciozan, smatrajući ga za Hamas preteškim za provedbu. Dokument od otprilike 40 stranica, koji su izraelske vlasti nazvale kodnim imenom "Jerihonski zid", opisuje tačku po tačku, upravo onakav razoran napad koji je doveo do smrti oko 1.200 ljudi.

U prevedenom dokumentu, koji je pregledao The New York Times, nije preciziran datum napada, ali je opisan metodičan napad osmišljen da se preplave utvrđenja oko pojasa Gaze, zauzmu izraelski gradovi i napadnu ključne vojne baze, uključujući štab divizije.

Hamas je slijedio plan sa šokantnom preciznošću. Dokument je pozivao na baraž raketa na početku napada, bespilotne letjelice da unište sigurnosne kamere i automatske mitraljeze duž granice, te naoružane ljude da masovno lete u Izrael na paraglajderima, na motociklima i pješice - sve se to dogodilo 7. oktobra.

Plan je također uključivao detalje o lokaciji i veličini izraelskih vojnih snaga, komunikacijskim čvorištima i drugim osjetljivim informacijama, što je dovelo do pitanja o tome kako je Hamas prikupljao svoje obavještajne podatke i da li je bilo curenja informacija unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta.

Dokument je kružio među izraelskim vojnim i obavještajnim čelnicima, ali stručnjaci su utvrdili da je napad tog razmjera i ambicija bio izvan mogućnosti Hamasa. Nejasno je da li su premijer Benjamin Netanyahu ili drugi najviši politički lideri također vidjeli dokument.

Prošle godine, ubrzo nakon što je dokument dobijen, zvaničnici izraelske vojne divizije Gaze, koja je odgovorna za odbranu granice sa Gazom, rekli su da su namjere Hamasa nejasne.

- Još nije moguće utvrditi da li je plan u potpunosti prihvaćen i kako će se manifestovati - navodi se u vojnoj procjeni koju je pregledao The Times.

Zatim, u julu, samo tri mjeseca prije napada, veteran analitičar iz Jedinice 8200, izraelske obavještajne agencije za signale, upozorio je da je Hamas izveo intenzivnu, cjelodnevnu vježbu koja je izgledala slično onome što je navedeno u nacrtu.

Međutim, pukovnik u diviziji Gaze odbacio je njenu zabrinutost, prema šifrovanim e-mailovima koje je pregledao The Times.

- Potpuno opovrgavam da je scenarij izmišljen - napisao je analitičar u razmjeni e-pošte.

Vježba Hamasa, kazao je, u potpunosti odgovara "sadržaju Jerihonskog zida".

- To je plan osmišljen da započne rat. Nije samo napad na selo – dodao je.

Zvaničnici privatno priznaju da bi, da je vojska ozbiljno shvatila ova upozorenja i preusmjerila značajna pojačanja na jug, gdje je Hamas napao, Izrael mogao ublažiti napade ili ih možda čak spriječiti.

Umjesto toga, izraelska vojska je bila nespremna dok su teroristi izlazili iz pojasa Gaze. Bio je to najsmrtonosniji dan u historiji Izraela.

Izraelski sigurnosni zvaničnici već su priznali da nisu uspjeli zaštititi zemlju, a očekuje se da će vlada sastaviti komisiju koja će proučiti događaje koji su doveli do napada. Dokument Jerihonskog zida otkriva višegodišnji niz pogrešnih koraka koji su kulminirali onim što zvaničnici sada smatraju najgorim neuspjehom izraelske obavještajne službe od iznenadnog napada koji je doveo do arapsko-izraelskog rata 1973.

U osnovi svih ovih neuspjeha bilo je jedno, fatalno netačno uvjerenje da Hamas nema sposobnost napada i da se neće usuditi da to učini. To uvjerenje je bilo toliko ukorijenjeno u izraelskoj vladi, rekli su zvaničnici, da su zanemarili sve veće dokaze o suprotnom.

Izraelska vojska i Izraelska sigurnosna agencija, koja je zadužena za borbu protiv terorizma u Gazi, odbili su komentirati.

Zvaničnici nisu htjeli reći kako su došli do dokumenta Jerihonskog zida, ali on je bio među nekoliko verzija planova napada prikupljenih tokom godina. Memorandum Ministarstva odbrane iz 2016. koji je pregledao The Times, naprimjer, kaže: "Hamas namjerava sljedeću konfrontaciju prebaciti na teritoriju Izraela".

Takav napad bi najvjerovatnije uključivao uzimanje talaca i "okupaciju jedne izraelske zajednice (a možda čak i određenog broja zajednica)", stoji u dopisu.

Dokument Jerihonskog zida bio je još eksplicitniji. U njemu su detaljno opisani raketni napadi kako bi se odvratili izraelski vojnici i poslali ih da žure u bunkere, te bespilotne letjelice da onemoguće razrađene sigurnosne mjere duž granične ograde koja razdvaja Izrael i Gazu.

Jedan od najvažnijih ciljeva navedenih u dokumentu bio je zauzimanje izraelske vojne baze u Reimu, u kojoj se nalazi divizija Gaze odgovorna za zaštitu regije. Navedene su i druge baze koje su potpadale pod komandu divizije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.