open-navfaktor-logo
search
Glasanje u Kongresu SAD-a
Portoriko bi mogao postati 51. američka savezna država
Portorikanci bi se mogli pomaknuti korak bliže referendumu o tome treba li taj otok postati savezna američka država, nezavisna država ili imati neku drugu vrstu vlade kada Zastupnički dom danas bude glasao o prijedlogu zakona kojim se opisuje taj proces, navodi CNN. 
15.12.2022. u 11:36
get url
text

Odbor Zastupničkog doma odobrio je jučer Zakon o statusu Portorika, otvarajući put glasanju u ovom domu. Zakon postavlja uvjete za održavanje referenduma kao i tri potencijalna samoupravna statusa Portorika, nezavisnost, punu državnost SAD-a ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa Sjedinjenim Državama.

Zadnja opcija kao u smislu statusa je na snazi ​​u Mikroneziji, Palauu i Maršalovim otocima. Portoriko koji ima oko 3,3 miliona ljudi i visoku stopu siromaštva, postao je teritorij SAD-a 1898. godine. Aktivisti su se desetljećima zalagali za veće samoodređenje, uključujući punu državnost. Od 1960-ih do danas na tu je temu održano šest referenduma, ali oni nisu bili obavezujući. Samo američki Kongres može dodijeliti državnost Portoriku unutar SAD-a.

- Nakon 124 godine kolonijalizma, Portorikanci zaslužuju pošten, transparentan i demokratski proces za konačno rješavanje pitanja svoga statusa - napisala je na Twitteru zastupnica Nydia Velazquez, kosponzorica zakona iz Demokratske stranke.

Građani tog karipskog otoka su Amerikanci, ali nemaju pravo glasa u Kongresu, ne mogu glasati na predsjedničkim izborima, ne plaćaju savezni porez na dohodak zarađen na otoku i nemaju jednake uslove za neke savezne programe kao ostali građani SAD-a.

Ako prijedlog zakona prođe u Zastupničkom domu, trebat će mu 60 glasova u usko podijeljenom Senatu i potpis demokratskog predsjednika Joea Bidena da postane zakon u punom smislu te riječi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.