open-navfaktor-logo
search
Nije išao u karantin
Španija: Belgijski princ kažnjen sa 10.400 eura zbog kršenja mjera
Belgijski princ Joachim kažnjen je sa 10.400 eura zbog nepoštivanja obaveznog 14-dnevnog karantina po dolasku u Španiju, izvijestili su u srijedu lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).
10.06.2020. u 20:26
get url
text

Prema navodima “Europa Pressa“ i “El Paisa“, Vlada Kordobe kaznila je 28-godišnjeg princa zbog “kršenja karantina“. Vlasti i dalje istražuju veliki skup kojem je prisustvovao tokom trajanja restirktivnih mjera.

Belgijski princ izazvao je burne reakcije nakon što se pojavila informacija da je 26. maja otišao na zabavu u Kordobi, kojoj je prisustvovalo 27 ljudi, čime je prekršena lokalna mjera prema kojoj su zabranjena okupljanja više od 15 ljudi.

Da stvar bude još gora, dan nakon zabave Joachim je bio pozitivan na testu na COVID-19. Nećak belgijskog kralja Filipa, kasnije se izvinio zbog incidenta.

- Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti ili omalovažavati u ovim veoma teškim vremenima i duboko žalim zbog svojih postupaka i prihvatam posljedice - rekao je Joachim u izjavi za “People Magazine“, koja je objavljena preko njegovog advokata u Španiji.

Španski mediji su javili da je Joachim 24. maja sletio u Španiju s dozvolom za rad. Odatle se brzim vozom prevezao do Kordobe, odakle je njegova djevojka, i prisustvovao je različitim društvenim okupljanjima.

Pri tome je prekršio mjeru Vlade Španije kojom se svima koji ulaze u zemlju naređuju da budu u samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Joachim sada ima 15 dana da uloži žalbu na novčanu kaznu, ali ako je uskoro plati, ona može biti umanjena za 50 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.