open-navfaktor-logo
search
Ujedno radi i kampanju
Trump se danas predaje vlastima u Georgiji pod optužbom da je pokušao poništiti izbore 2020.
Donald Trump trebao bi se danas predati vlastima u Georgiji pod optužbom da je planirao poništiti izbore 2020. u toj državi.
24.08.2023. u 09:27
get url
text

Trumpov dolazak slijedi nakon predsjedničke debate u kojoj su učestvovali njegovi vodeći suparnici za republikansku nominaciju 2024, takmičenje u kojem on ostaje vodeći kandidat uprkos brojnim pravnim problemima. Očekuje se da će njegova prisutnost u ovoj državi, iako vjerovatno kratka, barem privremeno odvući svjetla pažnje od njegovih protivnika nakon debate u kojoj su drugi kandidati nastojali iskoristiti Trumpovu odsutnost kako bi podigli vlastite predsjedničke izglede, navodi Associated Press.

Tužilaštvo okruga Fulton četvrti je krivični postupak protiv Trumpa od marta, kada je postao prvi bivši predsjednik u historiji SAD-a koji je optužen. Od tada je suočen sa optužbama u Floridi i Washingtonu, a ovog je mjeseca optužen u Atlanti s još 18 drugih, uključujući njegovog bivšeg šefa osoblja Marka Meadowsa i bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija. Optužbe su podignute prema zakonu o iznuđivanju koji se povezuje s članovima bandi i organiziranim kriminalom.

Ipak, njegovo pojavljivanje u Atlanti bit će drugačije od drugih, jer će se od njega tražiti da se preda u zatvor - ali bez popratnog pojavljivanja na sudu. Za razliku od drugih gradova koji od njega nisu zahtijevali da pozira za fotografiranje, dužnosnici okruga Fulton rekli su da očekuju fotografiranje prije kao što bi učinili za bilo kojeg drugog optuženika.

Trump i 18 suoptuženika imaju rok do petka u podne po lokalnom vremenu da se dobrovoljno predaju vlastima Georgije nakon što su optuženi. U međuvremenu, bivši predsjednik ubrzano radi svoju predsjedničku kampanju 2024. uprkos četiri optužnice. On je više puta demantovao bilo kakvo nezakonito djelovanje i nastavlja kritikovati slučajeve kao politički motivirane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.